Binnenland
NOS

Helft van weiger-verdachten praat wel na intensieve observatie

foto: ANP Xtrafoto: ANP Xtra
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft van weiger-verdachten praat wel na intensieve observatie

Het intensief observeren van verdachten die niet onderzocht willen worden is zinvol en draagt bij aan het beschermen van de samenleving. Dat schrijft Minister Dekker aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een proef in het Pieter Baan Centrum, waarbij deze verdachten langdurig geobserveerd worden op een speciale afdeling.

Onderzoekers konden zo vaker een stoornis vaststellen, dan zonder die observatie. De helft van de weigeraars ging toch weer praten. Forensisch psychiater Hjalmar van Marle zegt in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat hij blij is dat de minister de proef doorzet. "De observatie op de speciale afdeling levert meer informatie op waar de rechter iets aan heeft. Het is niet alleen gedragskundige informatie waar psychiater en psycholoog blij mee zijn, maar het levert ook informatie op waar de rechter juridisch iets mee kan."

Op de speciale afdeling neemt het personeel een meer constructieve houding aan. Zo wordt er meer energie gestoken in de observatie van mensen. Ze worden nu uitgenodigd voor gesprekken in plaats van dat er alleen naar ze wordt gekeken. Op die manier kreeg het personeel het voor elkaar om met meer mensen in contact te komen, en is het aantal weigeraars met de helft afgenomen.

Veiligheid

Het kabinet wil meer verdachten tbs kunnen geven om de samenleving beter te beschermen. Tbs'ers gaan na hun behandeling minder vaak de fout in dan veroordeelden die alleen een gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Maar als mensen weigeren zich te laten onderzoeken, kan tbs vaak niet worden opgelegd. "Het mag niet zo zijn dat iemand met een ernstige stoornis zijn behandeling ontloopt door niet mee te werken", zei minister Dekker eerder al, toen hij aankondigde meer maatregelen te willen nemen.

Volgens forensisch psychiater Van Marle moet er nu goed worden gekeken of de aanpak ook op lange termijn goed werkt. "Als dat blijkt zal het kabinet extra geld moeten vrijmaken voor de aanpak, want het extra opleiden van het personeel in het Pieter Baan Centrum draagt natuurlijk kosten met zich mee."

Hoe observeer je TBS-verdachten als die niet meewerken?

Ster advertentie
Ster advertentie