Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Het Internationaal Strafhof ligt onder vuur en het WK Sprint in Thialf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Het Internationaal Strafhof ligt onder vuur en het WK Sprint in Thialf

In Argos is er aandacht voor het Internationaal Strafhof in Den Haag en de kritiek op het strafhof, in dr Kelder en co een antwoord op de vraag: 'Is Italië nog te redden?' en Langs de Lijn doet live verslag van het WK sprint in Heerenveen én van vier wedstrijden in de eredivisie.

Internationaal strafhof onder vuur

Het Internationaal Strafhof in Den Haag verkeert in zwaar weer. De politieke steun brokkelt af in een wereld die alsmaar meer verdeeld raakt. De Amerikaanse president Trump noemde het hof ‘een niet-gekozen bureaucratie’ die volgens hem geen autoriteit heeft in de VS. Ook is er forse kritiek de aanklager die slecht werk levert, waardoor verdachten werden vrijgesproken.

Wat betekent dit voor het aanzien van het internationale strafrecht? Argos spreekt met Serge Brammertz, die zelf jarenlang werkte als aanklager bij het Joegoslavië Tribunaal. Hij is sceptisch: "Het strafhof is niet de oplossing voor alles".

Is Italië nog te redden?

De Italiaanse economie is een zorgenkind. Banken zijn zwak en dragen, als ware het spaghettibenen, een economie die bestierd wordt door met geld strooiende populisten. Het is het land van de maffia, waar zwart geld de nationale hobby is, en belasting betalen geen onderdeel van het DNA. Valt Italië, dan valt Europa, wordt er wel gezegd.

En dus moet Europa aan de bak. Professor Harald Benink ontvouwt in dr Kelder en co een plan dat een oplossing moet bieden voor Italië en Europa.

WK Sprint in Heerenveen

Op de eerste dag van het WK sprint in Thialf staan zowel voor de vrouwen, als voor de mannen, de 500 én de 1.000 meter op het programma. Bij de mannen is de kersverse wereldkampioen op de kilometer, Kai Verbij, een van de favorieten voor de eindzege.

Ook Kjeld Nuis, de Rus Pavel Koelizjnikov en de Noor Håvard Lorentzen worden gezien als kanshebbers.

Eredivisie

Het voetbal van de zaterdagavond staat vooral in het teken van de middenmoters en degradatiekandidaten. Tussen nacompetitieplek 16 en plek 9 zit een minimale marge van slechts drie punten.

FC Groningen en PEC Zwolle zullen, respectievelijk tegen NAC en De Graafschap, proberen een gat te slaan met de dreigende nacompetitie. Heerenveen, dat in punten gelijk staat met nummer 16 FC Emmen neemt het op tegen een andere promovendus, Fortuna Sittard.

Een overzicht van de eredivisiewedstrijden

18.30 uur FC Utrecht-Excelsior | Verslag: Ragnar Niemeijer
19.45 uur Fortuna Sittard-SC Heerenveen | Verslag: Andy Houtkamp
19.45 uur PEC Zwolle-De Graafschap | Verslag: Jan Vincent van Zuiden
20.45 uur NAC-FC Groningen | Verslag: Richard van der Made

En verder...

  • "Deugen" is tegenwoordig op sociale media een scheldwoord geworden voor politiek correct links. Dr. Eric C. Hendriks is te gast in dr Kelder en co om te praten over wát dit betekend voor onze samenleving.

Ster advertentie
Ster advertentie