Binnenland

'De nieuwe Miss Nederland heeft zeker geen size zero'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De nieuwe Miss Nederland heeft zeker geen size zero'

[NOS] "Miss Nederland moet een sprankelende persoonlijkheid zijn die bij binnenkomst meteen leuk gevonden wordt door zowel mannen als vrouwen." Zo omschreef Kim Kötter, zelf Miss Universe Nederland in 2002, in het NOS Radio 1 Journaal de belangrijkste voorwaarde waar de mooiste vrouw van Nederland aan moet voldoen. In Studio 21 in Hilversum is vanavond de finale van de missverkiezing.

Kötter is organisator van de modellenwedstrijd, die in de loop der jaren behoorlijk is veranderd. "In de jaren 50 was het echt een badpakkenverkiezing, maar nu gaat om veel meer dingen. Het belangrijkste is misschien nog wel de persoonlijkheid. Ook presentatie en talent zijn belangrijk. Maar het begint natuurlijk allemaal met het uiterlijk. Je moet er mooi uit zien."

De vrouwen worden vooraf gescreend op bijvoorbeeld leeftijd en lengte. "Maar het leuke aan deze wedstrijd is dat de deelneemsters wel wat meer gevormd zijn dan een model. We zoeken zeker geen size zero. We zoeken meer de vrouwelijkheid op", zei Kötter op NPO Radio 1.

In eerdere edities vaardigde elke provincie een miss af. Dit jaar is dat anders. "Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Zo proberen we het niveau hoger te trekken. Het is een heel diverse groep van twaalf meiden, die bestaat uit alle soorten, kleuren en maten."

Naast het uiterlijk is een eigen mening ook belangrijk. Op de vraag hoe de wereld moet veranderen, een vraag die bij bijna elke missverkiezing voorbij komt, volstaat het antwoord "wereldvrede" al lang niet meer, zei Kötter. "Hoewel iedereen best een stapje extra kan zetten om het leuker te maken in deze wereld red je het met dat antwoord zeker niet. Het gaat meer om de maatschappelijke betrokkenheid die je wilt laten zien."

Kötter presenteert zelf de finale. Ze doet dat samen met Viktor Brand. De jury die uiteindelijk de Miss Nederland kiest, bestaat onder anderen uit Albert Verlinde, William Rutten en Frits Wester.

Ster advertentie
Ster advertentie