Binnenland
AVROTROS

'Hitler-pensioen voor 34 Nederlanders is moreel verwerpelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hitler-pensioen voor 34 Nederlanders is moreel verwerpelijk'

34 Nederlanders krijgen nog altijd een aanvullend Duits pensioen, vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS. Dat ontdekte EenVandaag. In 14 gevallen gaat het om weduwen. In Radio EenVandaag reageren CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en de Belgische onderzoeker Alvin De Coninck op het nieuws.

Eerder bleek al dat 27 Belgen nog een zogenaamd 'Hitler-pensioen' ontvangen. Op basis daarvan vroeg EenVandaag de cijfers op over Nederland. Sinds 1950 betaalt Duitsland de pensioenen aan alle ex-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog schade hebben opgelopen. De bedragen worden uitgekeerd door de deelstaten.

Belastingvrij

Voor Nederland is het Landschafts Verband Rheinland (LVR) verantwoordelijk voor de betalingen. Een woordvoerder van het LVR laat weten dat op 31 december 2018 nog 34 Nederlanders dit pensioen ontvingen. Tien van hen hebben ook de Duitse nationaliteit.

Het bedrag loopt volgens schattingen uiteen tussen de 400 en 1300 euro. De ontvangers betalen hier geen belasting over. Omdat Duitsland de namen van de ex-militairen niet bekend maakt, kan er over deze pensioenen ook geen belasting worden geheven.

De situatie leidt tot woede bij CDA-Kamerlid Omtzigt. Al eerder stelde hij Kamervragen over deze betalingen. Die kon de staatssecretaris toen niet geven. "Ik vind dit moreel verwerpelijk. Het is nog moreel verwerpelijker als er voor gevangenistijd wordt betaald."

'Niet profiteren van je rol als landverrader'

Omtzigt wil dat over deze pensioenen in elk geval belasting betaald gaat worden. "Je moet dit zeker niet belastingvrij kunnen krijgen. Dat terwijl oorlogsslachtoffers die uitkeringen ontvangen vanuit Duitsland wel belasting moeten betalen." Omtzigt kondigt aan Kamervragen te gaan stellen aan staatssecretaris Menno Snel.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt dat nog niet genoeg. "Wat ons betreft moet er niet alleen belasting over betaald worden, maar moet het hele mechanisme worden afgeschaft. Het kan niet zo zijn dat je nu nog profiteert van je rol als landverrader", zo reageert adjunct-directeur Naomi Mestrum van het CIDI.

Nog steeds 'Hitler-pensioen' voor 34 Nederlanders

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie