Binnenland
NOS

Jarige Willem van Hanegem: 'Voetballers kunnen niet meer nadenken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jarige Willem van Hanegem: 'Voetballers kunnen niet meer nadenken'

Wie beelden bekijkt van voetbalwedstrijden uit de jaren zeventig kan wel eens de indruk kijken dat het spel toen een stuk trager was. Maar niets is minder waar, vindt Willem van Hanegem. De Feyenoord-legende is vandaag 75 geworden.

Hij discussieert regelmatig met zijn zoon Boy over de verschillen tussen het voetbal van de jaren zeventig en dat van nu. "Boy zegt bijvoorbeeld wel eens dat het vroeger allemaal langzamer was", vertelt Van Hanegem in NOS Met het Oog op Morgen. "Belachelijk."

Wat er volgens de oud-voetballer dan wel anders is? De manier waarop profvoetballers het spel spelen. "Waarom zou je hard moeten lopen als het niet nodig is? Het is logisch dat ze nu veel moeten lopen, omdat ze niet kunnen nadenken."

Niet nadenken

Deze week zijn al talloze archiefbeelden uitgezonden van de oud-voetballer. Maar al die aandacht hoeft van hem niet. "Ze laten alleen maar het mooie zien. Terwijl ik niet meer verkocht hoef te worden. Dan kan je toch ook laten zien wat er minder ging?"

Van Hanegem haalde in de uitzending herinneringen op met oud-voetballer Theo van Duivenbode. "Een hele lieve back", zegt Van Hanegem over zijn oud-collega. "Niet de snelste, maar wel heel slim."

Ster advertentie
Ster advertentie