Binnenland
AVROTROS

Henk Krol over authenticiteit: 'Ben jezelf, dan kom je het meest betrouwbaar over'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Krol over authenticiteit: 'Ben jezelf, dan kom je het meest betrouwbaar over'

Kiezers noemen Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Lilian Marijnissen (SP) de meest authentieke politiek leiders. Dat blijkt uit onderzoek onder het Opiniepanel van EenVandaag. Krol reageert op de uitslag in Radio EenVandaag: "Ben jezelf, dan kom je het meest betrouwbaar over."

Krol (50PLUS) staat zelf in het onderzoek in de middenmoot, tussen Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD). Komen hoe hij zich voor achter en de schermen presenteert overeen? "Meestal als politici in de media verschijnen, dan hebben ze een of meerdere voorlichters bij zich. Ik heb die niet. Ik wil niet ingefluisterd krijgen wat ik moet zeggen, en of ik ergens boos of niet boos over moet worden. Ik wil het op mijn eigen manier doen."

Welke politici zijn authentiek?

De volledige uitslag van het onderzoek naar de authenticiteit van partijleiders onder het EenVandaag Opiniepanel vind je op EenVandaag.nl.

Partijvoorkeuren

Politiek commentator Joost Vullings geeft toe dat voorlichters slecht voor authenticiteit kúnnen zijn. "Als je alleen maar naar ze luistert, dan kan je inderdaad wel gek worden." Toch merkt hij op dat hij Krol in het verleden nog weleens op acteren betrapte. "Ik zie af en toe gespeelde boosheid en verontwaardiging. Ik zie een man die dan echt aan het acteren is. Dat vind ik niet authentiek."

"Dat doe ik niet meer", zo reageert Krol daarop. Hij werd daartoe aangemoedigd door de nieuwe voorzitter van 50PLUS, Geert Dales. "Hij zei: ben jezelf, dan kom je het meest betrouwbaar over. In het verleden fluisterden mensen mij weleens in het oor: over dat en dat moet je heel boos over worden. Ik ben blij dat dat niet meer hoeft."

Partijpolitieke voorkeuren spelen in de uitslag van het onderzoek wel een rol, zegt Joost Vullings. "Mensen die op de partij van een politicus stemmen noemen hem of haar in het onderzoek vaak heel authentiek, maar als ze niet op diegene stemmen, dan vinden zij dat juist niet."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie