Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Collaboratietweeling en de strijd om hulp

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Collaboratietweeling en de strijd om hulp

OVT duikt in het verhaal van 'collaboratietweeling' Hein en Toon Van den Brempt, Langs de Lijn doet verslag van de Eredivisie, en Reporter Radio onderzoekt de juridische strijd tussen honderden gehandicapten en ouderen met hun gemeente over de huishoudelijke ondersteuning. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Collaboratietweeling: bijzonder verhaal in OVT

Vlaanderen en Nederland kennen een lange traditie van zwijgen over de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tweelingbroers Hein en Toon Van den Brempt willen die stilte doorbreken. Hun vader was een SS’er, hun moeder werkte als secretaresse voor Richard Jungclaus, hoofd van de Belgische SS. Hun getuigenis vormde een indrukwekkende bijdrage aan de succesvolle Canvasreeks Kinderen van de collaboratie.

In het besef dat er meer te ontdekken en te vertellen viel, gingen ze samen met Kristien Hemmerechts op zoek naar de waarheid achter de taboes, de leugens en de mythes. Hemmerechts schreef er het boek Het verdriet van Vlaanderen over en is samen met tweelingbroer Hein Van der Brempt te gast in OVT, vanaf 10.00 uur.

Foto: via Uitgeverij De Geus

Eredivisie: Na Real Madrid neemt Ajax het op tegen NAC

Ajax maakte vooral voetballend indruk tegen Real Madrid, een behoorlijk contrast met de pijnlijke nederlaag tegen Heracles Almelo. De spannende Champions League wedstrijd eindigde in 1-2 voor de bezoekers uit Madrid. Lukt het Ajax om in de eigen Johan Cruijff Arena wél van NAC te winnen? Onze verslaggevers doen live verslag vanaf de velden, en in Langs de Lijn hoor je vanaf 14.00 uur alles over de Eredivisie.

Een overzicht van de wedstrijden

12.15 uur Ajax-NAC | Verslag: Frank Wielaard
14.30 uur Excelsior-FC Emmen | Verslag: Arman Avsaroglu
14.30 uur FC Groningen-Feyenoord | Verslag: Andy Houtkamp
16.45 uur De Graafschap-FC Utrecht | Verslag: Philip Kooke

Reporter: De strijd om de hulp

Honderden gehandicapten en ouderen zijn in een juridische strijd verwikkeld met hun gemeente over de huishoudelijke ondersteuning. Ze zijn gekort op hun hulp, maar hebben dat niet duidelijk op papier. Vorig jaar oktober oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat die werkwijze niet door de beugel kan. Gemeenten moeten vermelden op hoeveel uur hulp de cliënt kan rekenen. Alleen, veel gemeenten doen dat nog niet, meldt Reporter Radio. Luister om 19.00 uur naar NPO Radio 1.

Foto: Reporter Radio

En verder...

  • Programmamaker Splinter Chabot en schaatscoach Wouter Olde Heuvel te gast in het media- en sportprogramma De Perstribune van MAX, tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.
Ster advertentie
Ster advertentie