Binnenland
KRO-NCRV

Flexwerk: een vloek of een zegen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Flexwerk: een vloek of een zegen?

Er komen steeds meer flexwerkers in Nederland. Is flexwerk een zegen voor de werkgever? Of is ons stelsel op deze manier financieel onhoudbaar geworden?

In 2003 waren er nog 1,7 miljoen flexwerkwerkemers en zelfstandigen, inmiddels zijn dit er ruim 3 miljoen. Doordat er steeds meer flexwerk komt, wordt er minder afgedragen aan sociale zekerheid en pensioen. Daarnaast kan flexwerk invloed hebben op de economie. Volgens TNO-onderzoeker Sarike Verbiest verdienen flexwerkers minder dan mensen met een vast dienstverband.

FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga, vindt dat we toe moeten naar een maatschappij waarbij het niet meer vanzelfsprekend is dat werkgevers flexkrachten kunnen inhuren. ''In Nederland zijn de werkgevers eraan gewend geraakt dat flexibele arbeidskrachten alleen maar goedkoper zijn geworden dan vaste krachten. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld en hier zit de kern van het probleem.''

Vrijheid vs onzekerheid

Er zijn mensen die bewust de vrijheid ambiëren om zelfstandig te kunnen werken, maar voor velen is het zzp-schap geboren uit nood. Daarnaast blijkt uit allerlei onderzoek dat veel mensen de sociale onzekerheid die gepaard gaat met zelfstandig werken niet fijn vinden. Ze kunnen geen huis kopen en ze hebben straks een onzekere oude dag omdat zij geen pensioen opbouwen. Deze onzekerheid is onwenselijk volgens FNV en dat komt omdat de werkgevers bij elkaar vijfendertig miljard per jaar in hun zak steken doordat zij kosten weten te besparen door middel van allerlei flex-constructies.

VVD-Tweede Kamerlid Dennis Wiersma is het onmogelijk om iedereen in vaste dienst te krijgen.''Je ziet de arbeidsmarkt veranderen. Als iedereen een vaste baan zou moeten krijgen, zou dat veel gaan kosten.'' Wiersma wil dat het voor iedereen op de arbeidsmarkt goed geregeld is, maar dat vergt volgens hem ook dat we kritisch naar het systeem kijken.

'All inclusive' op de arbeidsmarkt

"We zien allemaal dat de kosten en risico’s van die contractvormen groot zijn. We sturen jongeren met een tijdelijk contract als een soort backpackers de arbeidsmarkt op terwijl andere mensen een soort all inclusive op die arbeidsmarkt hebben. Daardoor nemen die verschillen toe."

Ster advertentie
Ster advertentie