Binnenland
NOS

D66: provincies moeten hun geld steken in klimaatmaatregelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: provincies moeten hun geld steken in klimaatmaatregelen

De twaalf D66-lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen willen dat provincies hun reserves besteden aan schone energie, laadpalen en isolatie van huizen. Dat zeggen ze tegen de NOS. Het gaat in totaal om 5,3 miljard euro. Bij de meeste provincies gaat het om geld dat is verdiend door de verkoop van aandelen van energiebedrijven.

D66: provincies moeten hun geld steken in klimaatmaatregelen

De partij reageert daarmee op coalitiepartij CDA, die vorige week juist met een tegenovergestelde boodschap kwam. De twaalf lijsttrekkers van de christendemocraten schreven in De Telegraaf dat Nederland niet moet doorslaan in zijn ambitie om de CO2-uitstoot te verlagen.

Rijke provincie

Hoeveel geld iedere provincie te besteden heeft, is heel verschillend. Sommige, zoals Gelderland, hebben door de verkoop van de Nuon-aandelen veel geld in kas. Dat wordt veelal belegd in staatsobligaties. "Dat ligt nu op de plank", zegt Michiel Scheffers, lijsttrekker van D66 in Gelderland. "Net als onze voorouders honderd jaar geleden hebben geïnvesteerd in Nuon, willen wij dat geld weer herinvesteren om duurzame groei mogelijk te maken."

In Gelderland gaat het om een totaalbedrag van 2,5 miljard euro. "Iedere inwoner moet 2000 euro krijgen om zijn of haar huis te verduurzamen. Als een schenking of lening, afhankelijk van hun inkomen", zegt Scheffers. Ook moeten er meer fietspaden komen, en krijgen ROC's geld om mensen op te leiden voor de energietransitie, als het aan hem ligt.

Ster advertentie
Ster advertentie