appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

'Huisje, boompje, beestje is nauwelijks nog haalbaar voor twintiger'

ANP
dinsdag 5 februari 2019 | NOS | Redactie

De leeftijd waarop jongeren uit huis gaan, groeit fors. Studenten zijn bijna een vol jaar ouder dan een paar jaar geleden, meldt het CBS.

Jongeren steeds later het huis uit

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 is het aandeel studenten dat op kamers gaat fors afgenomen. Door het leenstelsel maakt het voor de hoogte van de studiebeurs niet meer uit of je thuis of op kamers woont. De angst voor de consequenties van de lening die ze aan gaan speelt hierbij een belangrijke rol, volgens Tanja Traag van het CBS.

Ook de onzekere arbeidsmarkt en de overspannen woningmarkt spelen een belangrijke rol, volgens Traag.

Huisje, boompje, beestje

In 2017 waren jongeren gemiddeld 23,5 jaar bij het verlaten van het ouderlijk huis. In 2012 was dat nog 22,8 jaar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de leeftijd waarop jongeren het huis uit gaan, bij studenten sneller stijgt dan bij werkende jongeren.

In 2016 gingen studenten gemiddeld 1 jaar later zelfstandig wonen dan in 2012. Werkende jongeren gingen 0,7 jaar later het huis uit. Voor 2017 is deze vergelijking nog niet gemaakt.

Deze verschuiving heeft gevolgen voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie, vertelt Traag. β€œWat een aantal jaar geleden voor een twintiger normaal was – huisje, boompje, beestje – begint nu pas begin dertig.”

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1