appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Rob Riphagen: 'Mijn vader ging totaal gewetenloos te werk'

Screenshot trailer
donderdag 22 september 2016 | NOS | Marnix Amperse Twitter

"Mijn vader was fouter dan fout", vertelt Rob Riphagen. "Hij ging totaal gewetenloos te werk." Deze week gaat de film over zijn vader Dries Riphagen in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Dries Riphagen was een Amsterdamse crimineel die tijdens de Tweede Wereldoorlog heulde met de Duitsers. Hij maakte jacht op Joodse onderduikers, perste ze af en leverde ze uit aan de Nazi's. In de film wordt Riphagen gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge.

"Hij collaboreerde niet uit politieke overwegingen", vertelt Rob Riphagen in Met het Oog op Morgen, "maar omdat hij methoden zag om geld te verdienen zonder hard te hoeven werken." Zijn vader overleed in 1973, hij zag hem voor het laatst in 1946. In de jaren daarna kreeg hij nog regelmatig kaarten en cadeaus van zijn vader, die via Spanje naar Argentinië was gevlucht.

Bekijk ook: De zoon van Riphagen: 'Je bent iemand anders en je gaat het anders doen in je leven'

Een charmante charlatan, noemt Riphagen hem. "Ik denk dat hij heel goed kon praten. Hij was een geboren leugenaar en kon heel charmant zijn, dat zie je ook in de film. Iedere keer denk je: nu wordt hij gepakt of nu gaat hij dood, maar dan weet hij het zo te draaien dat hij er toch weer uitkomt."

Bekijk hier de trailer van Riphagen

De 72-jarige Rob Riphagen wist op jonge leeftijd niet hoe fout zijn vader was. Dat kwam pas bij het verschijnen van het boek Riphagen, in 1997. "Dat vervulde mij met verschrikkelijke afkeer, maar ook met een enorm schaamtegevoel." De film doet daar nog een schepje bovenop. "Als je dat ziet dan komt het twee keer zo hard binnen", vertelt Riphagen. 

Bij het verschijnen van het boek gaf hij geen interviews, omdat hij aan zijn moeder had beloofd er niet over te praten zolang zij leefde. Het voelt voor Riphagen als een bevrijding om het verhaal nu toch aan iedereen te kunnen vertellen. "Ik heb toch mijn hele leven lang met een geheim gelopen. Je bent altijd bang dat het bekend wordt."

Luister hier het gesprek terug met Rob Riphagen:

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1