Binnenland
NOS

D66 tegen kernwapens op Joint Strike Fighter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 tegen kernwapens op Joint Strike Fighter

D66 is er geen voorstander van dat de Joint Strike Fighter wordt uitgerust met kernwapens. Partijleider Rob Jetten zei in NOS Met het Oog op Morgen dat kernwapens op vliegtuigen niet leiden tot een betere wereld.

Afgelopen week kondigden de presidenten van de VS en Rusland, Trump en Poetin, aan dat ze het INF-verdrag uit 1987 gaan opzeggen. Dat verdrag verbiedt de productie van raketten voor de middellange afstand (500 tot 5500 kilometer).

Ook werd afgelopen week officieel de eerste Joint Strike Fighter overgedragenaan Nederland. Dat toestel is de opvolger van de F-16, die kernwapens aan boord kan hebben.

De Tweede Kamer stemde in 2013 in meerderheid tegen het overnemen van de kerntaak van de F-16 door de JSF. Ook de huidige regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie waren toen tegen.

Onveiliger

De Adviesraad Internationale Vraagstukken stelt in een rapport dat de spanningen in de wereld toenemen. De Raad, onder voorzitterschap van oud-CDA-voorman Jaap de Hoop Scheffer, pleit voor voortzettingen van de kernwapentaak van de F-16.

D66-leider Jetten erkent dat de wereld onveiliger aan het worden is, "door de Russen en de Chinezen en door de opstelling van Trump". Jetten ziet liever een debat over betere Europese samenwerking, zodat Europa zijn eigen veiligheid beter kan waarborgen.

"Mee gaan doen met kernwapens op onze vliegtuigen draagt niet bij aan een betere wereld'', aldus de D66-leider.

Ster advertentie
Ster advertentie