Binnenland
NOS

Leven Venezuela ligt plat, oppositie doet greep naar macht

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven Venezuela ligt plat, oppositie doet greep naar macht

De situatie in Venezuela is sinds Juan Guaido zichzelf heeft benoemd tot interim-president erg onzeker. De Amerikanen hebben hem al erkend, net als veel Zuid-Amerikaanse staten. Venezolanen in Nederland volgen de ontwikkelingen op de voet. Familie en vrienden houden hen op de hoogte over de situatie in hun thuisland.

In Met het Oog op Morgen vertellen Venezolanen in Nederland Claudia en Alex over de ontwikkelingen in hun land. Zo belde muzikant Alex nog kort voor de uitzending met zijn vader. Die is bakker van beroep, maar door de grote voedseltekorten valt er weinig te bakken. “Hij zit al vijftien dagen zonder meel en dus hij kan geen brood verkopen.”

Voor de andere producten die hij verkoopt, is weinig interesse. “Hij moest om twee uur dicht, omdat er niemand was. Normaal is hij tot een uur of negen open. Iedereen bleef thuis, iedereen is bang.” Huisarts in opleiding Claudia hoort dezelfde soort verhalen van haar familie. Haar moeder is lerares, maar had de afgelopen dagen geen kinderen in de klas. Mensen zijn bang dat de situatie escaleert en willen niet dat hun kinderen op zo'n moment op school zitten.

Geen grote redder

In de nieuwe interim-president zien de twee Venezolanen niet de man die alles kan veranderen. “Guaido is alleen een gezicht”, zegt Alex. “Het had zomaar ook een ander kunnen zijn.“ Bij toeval is Guaido in de positie gekomen waarin hij nu zit. Er zijn veel bekendere activisten in de oppositie, maar die zitten achter de tralies of hebben huisarrest.

Guaido wordt dan ook vooral gezien als tussenpaus. Hij is de man die het land moet leiden naar eerlijke verkiezingen. Daarna kan er een democratisch gekozen president komen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, legt Claudia uit. “Hij heeft nog geen steun van de kiesraad en het leger, dus het is niet makkelijk om een landelijke stemming te organiseren.” Guaido probeert steun te krijgen van militairen uit lagere rangen. “Zij zitten in dezelfde situatie als alle gewone Venezolanen.”

Als het Guaido lukt om het leger voor zich te winnen, is het mogelijk om echt de macht te grijpen. Dan zullen er snel democratische verkiezingen worden georganiseerd. Gebeurt dat niet, dan kan het nog een hele tijd duren voordat Venezuela een nieuwe president krijgt, denken Alex en Claudia.

Ster advertentie
Ster advertentie