Binnenland
KRO-NCRV

Signify pleit voor invoering CO2-heffing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Signify pleit voor invoering CO2-heffing

Signify, voorheen Philips Lighting, is vóór het invoeren van een CO2-heffing voor bedrijven. Dat zegt Harry Verhaar van Signify in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. ''Voor de grijze en groene kliko betaal je belasting omdat de gemeente dit moet opruimen. CO2 brengt ook kosten met zich mee.'' Verhaar wil dat de heffing op Europees en wereldwijd niveau wordt ingevoerd.

De CO2-heffing was een struikelblok in de klimaatonderhandelingen tussen o.a. de overheid en de industrie. Verhaar denkt dat een heffing 'onafwendbaar' is en dat bedrijven die dwars liggen 'zichzelf in de voet schieten'. ''Als je de omslag niet maakt, dan overleef je niet als bedrijf.''

Verhaar, hoofd Public and Government Relations bij Signify, verwacht een actievere houding van de overheid. Volgens hem heeft Nederland lang achtergelopen bij de klimaattransitie, maar gaan we nu de goede kant uit. De vraag is volgens hem hoe we de maatregelen versnellen. Nieuwe studies over energiebesparing zijn daarbij hard nodig volgens hem. ''Energie-efficiëntie moet meer dan de helft van de klus klaren'', zegt hij. Op het gebied van energiebesparing denkt Verhaar dat er in de recente toekomst 60.000 banen bijkomen.

Verhaar vliegt vanmiddag naar het World Economic Forum in Davos.

Ster advertentie
Ster advertentie