Binnenland
BNNVARA

Waarom kan het Internationaal Strafhof beruchte wereldleiders niet veroordelen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kan het Internationaal Strafhof beruchte wereldleiders niet veroordelen?

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft deze week Laurent Gbagbo vrijgesproken. De voormalig president van Ivoorkust weigerde na verkiezingen in 2010 op te stappen. Een grote tegenslag voor de aanklagers, omdat er veel kritiek is op de efficiëntie van het Strafhof, dat opgericht is om de grootste misdadigers in deze wereld aan te pakken. In De Nieuws BV vertelt Marieke de Hoon, universitair docent internationaal strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wat er mis gaat.

Tegen alle verwachtingen in won Alassane Outtara destijds de verkiezingen in 2010, maar Gbagbo weigerde op te stappen. Vijf maanden lang woedde er een burgeroorlog tussen strijders van beide kampen, waarbij 3000 mensen de dood vonden. Het Internationaal Strafhof werd gevraagd om te kijken naar de onrust in Ivoorkust, daarbij werd gekeken naar de misdrijven van de aanhangers van Gbagbo en aanhangers van Ouattara.

Onvoldoende bewijs

Gbagbo zou hebben aangezet tot het verkrachten, mishandelen en vermoorden van politieke tegenstanders. Er werden meer dan tachtig getuigen opgeroepen door de aanklagers van het Internationaal Strafhof. Toch is Gbagbo vrijgesproken omdat de aanklager onvoldoende bewijzen had om een strafzaak te beginnen.

De Hoon: ''Het Internationaal Strafhof heeft niet gezegd dat hij niks heeft gedaan, maar ze kunnen het niet bewijzen. Het zal meteen worden gevierd als' zie je, hij is onschuldig verklaard door het Internationaal Strafhof'. Maar het is ontzettend moeilijk om strafrechtelijk misdrijven te bewijzen en als je het hebt over het Internationaal Strafhof dan proberen ze vaak zaken te doen tegen hoge politieke leiders.''

Quote

Er is te weinig expertise om dit soort ingewikkeld speurwerk kunnen doen

Marieke de Hoon

Te weinig expertise

In dit geval gaat het er niet om óf Gbagbo iemand heeft verkracht of vermoord, maar of er kan worden bewezen dat anderen dat hebben gedaan en Gbagbo daarvoor verantwoordelijk is door mensen aan te sporen dat te doen. Hier gaat het Internationaal Strafrecht iedere keer stuk op, de Hoon vertelt dat ze maar een klein budget hebben en dat er niet veel 'investigators' zijn.

In totaal werken er 1300 mensen bij het Internationaal Strafrecht, maar niet iedereen is onderzoeker. ''Er is te weinig expertise om dit soort ingewikkeld speurwerk kunnen doen. Alle zaken die voor het Internationaal Strafhof liggen moeten door die paar mensen worden uitgezocht en dat lukt ze niet'', vertelt de Hoon.

Quote

We moeten anders omgaan met de verwachtingen die leven rondom internationaal strafrecht

Marieke de Hoon

Andere verwachtingen

Ondanks dat het nog geen groot succes is, vindt de Hoon dat we het moeten blijven proberen. De Hoon: ''Wat we wel echt anders moeten doen zijn een aantal dingen. We moeten anders omgaan met de verwachtingen die leven rondom internationaal strafrecht. Het Internationaal Strafrecht brengt geen stabiliteit in een conflict. Elk land is een uniek geval, een unieke situatie en daar moet je mee gaan werken. Wat heeft een land nodig om te herstellen en daar is heel veel meer voor nodig dan een veroordeling van één of twee mensen.''

Ster advertentie
Ster advertentie