appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom wilde Iran Ahmad Mola Nissi dood hebben?

ANP
vrijdag 11 januari 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

In 2015 en 2017 zijn twee Nederlanders van Iraanse afkomst in Almere en Den Haag geliquideerd. Minister Blok maakte eerder deze week bekend dat er sterke aanwijzingen zijn dat Iran achter deze moorden zit. De politieke redactie van De Nieuws BV dook in het leven van Ahmad Mola Nissi, één van de mannen die is vermoord en praten erover met VVD-kamerlid Sven Koopmans.

Waarom wilde Iran Ahmad Mola Nissi dood hebben?

Nissi was leider van de Iraanse beweging ASMLA

Hij blijkt een politieke opstandeling te zijn, een activist, maar ook een Nederlands staatsburger die op klaarlichte dag in Den Haag is doodgeschoten. Politiek redacteur Peter Kee: ''Wie niet beter weet denkt, wat een saaie man.'' Maar hij is een van de leiders van de Iraanse beweging ASMLA, een beweging die streeft naar onafhankelijkheid van de Iraanse regio Khuzistan. Een olierijk gebied, maar het geld blijft er niet.

Maar in hun strijd gebruikt de ASMLA ook geweld, ze plegen aanslagen op oliepijpleidingen of burgerdoelen. Om deze reden ziet de Iraanse overheid de ASMLA als een terroristische beweging, daarom is Nissi gevlucht naar Nederland. Strijders en politici worden gedood door de Iraanse overheid in de strijd tegen de ASMLA. Zelf is Mola Nissi van de politieke tak en heeft hij niks te maken met de aanslagen en pleit hij enkel voor onafhankelijkheid. 

Samen met zijn vrouw en vijf kinderen kwam Nissi in 2006 naar Nederland en kwam in Maastricht terecht. In 2010 komt er op de Iraanse staatstelevisie een bericht dat de overheid wist waar de leiders van ASMLA naartoe waren gevlucht. Het gezin verhuist naar Den Haag, zodat ze minder opvallen in een multiculturele buurt. Nissi wordt gebeld door de geheime dienst en hij voelde zich niet veilig op straat. Maar bedreigingen of niet, hij ging door met actie voeren en dichten over zijn vaderland. Op 8 november 2017 werd dat hem fataal. 

Sven Koopmans

In diplomatieke kringen is dit een fors signaal

Consequenties voor Iran

Het strafrechtelijke onderzoek loopt nog, maar de inlichtingendienst AIVD heeft ‘sterke aanwijzingen’ dat Iran hier achter zat, schrijft Blok. ''Het is onaanvaardbaar en als Iran hierachter zit dan moeten we dat keihard duidelijk maken. Wij staan hier voor de veiligheid van iedereen die in Nederland is'', zegt Koopmans.

Momenteel zijn de tegoeden voor Iran tevoren en is er een reisverbod voor Iraanse spionnen naar de EU. Het signaal wat op dit moment is afgegeven naar Iran is nog niet alles geeft Koopmans aan. Koopmans: ''In diplomatieke kringen is dit een fors signaal. Blok heeft met Europa afgesproken collectief sancties op te leggen en dat is nu geregeld. En dat betekent dat een deel van de Iraanse overheid als een soort terroriste organisatie wordt bestempeld.''

Waarom wilde Iran Ahmad Mola Nissi dood hebben?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1