Binnenland

Twee agenten vervolgd voor dood Mitch Henriquez

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee agenten vervolgd voor dood Mitch Henriquez

[NOS] Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez worden strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanochtend meegedeeld aan de nabestaanden en verdachten.

De 42-jarige Mitch Henriquez overleed juni vorig jaar na zijn arrestatie in Den Haag. De Arubaan was op familiebezoek in Nederland en zou tijdens een muziekfestival bij wijze van grap hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Volgens de politie verzette hij zich tegen zijn aanhouding, waarna de agenten geweld gebruikten. Ze pasten onder andere een nekklem toe, waardoor Henriquez buiten bewustzijn raakte. Hij overleed de volgende dag.

Advocaat Gerald Roethof van de nabestaanden praatte over deze zaak in De Nieuws BV:


De dood van Mitch Henriquez leidde tot protesten en rellen in de Haagse Schilderswijk. Het was er nachtenlang onrustig. Honderden mensen demonstreerden tegen het politieoptreden. Onder hen waren ook linkse activisten. Groepen raddraaiers stichtten brand, staken vuurwerk af en bekogelden de politie. Die pakte tientallen relschoppers op.

Geschorst

Het OM concludeerde eerder al dat Henriquez om het leven kwam door politiegeweld. Hij had geen drugs gebruikt en ook niet te veel gedronken. De politie heeft de vijf betrokken agenten na het incident geschorst. Het interne onderzoek tegen de politiemedewerkers loopt nog.

Nabestaanden van Henriquez drongen deze zomer nog aan op duidelijkheid over de zaak. Zij vonden dat de vervolgingsbeslissing veel te lang op zich liet wachten. Om te laten blijken dat de dood van Henriquez nog niet vergeten was, demonstreerden in juni in Den Haag tientallen mensen tegen politiegeweld.

Nabestaanden van Mitch Rodriquez over de veroordeling:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie