Binnenland
KRO-NCRV

Bedreigde burgemeester Wienen: 'Dubbel gevoel bij Machiavelliprijs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedreigde burgemeester Wienen: 'Dubbel gevoel bij Machiavelliprijs'

De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar 'de bedreigde burgemeester', die in ontvangst zal worden genomen door de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. "Het signaal moet heel duidelijk zijn. Met intimidatie en geweld krijg je niets voor elkaar. Forget it", zegt Wienen in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Wienen neemt de prijs in ontvangst 'met een dubbel gevoel'. "Ik ben blij dat er aandacht en steun voor is. Dat vind ik prettig, de bedreiging is vervelend."
Hij ziet dat de maatschappij de afgelopen jaren agressiever is geworden en dat de polarisatie is toegenomen. "Het gaat echt niet alleen om criminaliteit. Via sociale media en in directe confrontaties gaan mensen verder dan vroeger. Dit is een maatschappelijk probleem. Dit gaat ook over een samenleving die te agressief is", zegt Wienen.

Feestdagen met familie

De burgemeester van Haarlem wordt sinds september bedreigd en zwaar beveiligd, vanwege dreiging uit onbekende hoek. Hij woont in een safe house en wordt bij elke stap begeleid door de DKDB. "Het dreigingsniveau is niet minder geworden en ik weet niet waar de bedreigingen vandaan komen. Gelet op de zwaarte van de beveiliging gaat het om een serieuze zaak. Gelukkig kan ik mijn taken blijven uitvoeren. Tijdens de feestdagen kon ik bij familie zijn", zegt Wienen.

Ster advertentie
Ster advertentie