Binnenland
KRO-NCRV

'Studentenhuizen' voor ouderen; de oplossing tegen eenzaamheid?

foto: Tiago Muraro/Unsplashfoto: Tiago Muraro/Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Studentenhuizen' voor ouderen; de oplossing tegen eenzaamheid?

Boodschappen voor één, koken voor één persoon en Netflix in je eentje. Steeds meer mensen wonen alleen en moeten daardoor ook veel activiteiten zelf doen. Op dit moment zijn er in Nederland ruim drie miljoen eenpersoonshuishoudens en gaat volgens het CBS de komende jaren alleen maar toenemen. Vooral ouderen die alleen wonen zijn kwetsbaar. Is een woongemeenschap of 'studentenhuis' voor deze groep een oplossing?

Jan Ruyten van Thuishuis Woerden denkt het laatste. Daarom hebben ze bij Thuishuis een soort studentenhuizen voor ouderen opgericht, vertelt hij in Spraakmakers.

Studentenhuizen voor ouderen

Thuishuis Woerden is een kleinschalige woonvorm voor alleenstaande ouderen die niet alleen willen wonen, maar in woongemeenschap. ''Je kan het omschrijven als een studentenhuis voor alleenstaande ouderen'', zegt Ruyten. Er wonen vijf tot zeven ouderen samen en zo houden ze zelf de regie. Dat betekent dat ze samen dingen kunnen doen, maar niets verplicht is.

Een Thuishuis is gericht op welzijn, zodat ouderen niet te snel in de zorg terecht komen. ''Als je actief blijft en onder de pannen bent, blijf je langer gezond,'' aldus Ruyten. Dertien jaar geleden opende het eerste Thuishuis en volgens Ruyten is het een succes. "In de woning in Woerden wonen nu zes ouderen en er staan vijfendertig mensen op de wachtlijst.'' Daarbij zijn er nog vijf soortgelijke projecten. Ruyten vindt dat er in Nederland te weinig ruimte is voor sociale innovatie. Volgens hem kunnen zulke projecten alleen gerealiseerd worden als woningbouwcorporaties meedoen.

Quote

Nederland doet te weinig aan sociale innovatie

Midden in de maatschappij

De 85-jarige mevrouw Kars woont al eenendertig jaar in een wooncollectief. ''Ik ben er gekomen toen ik nog niet zo oud was. Het is een wooncollectief van alle leeftijden. Zo is er pas nog een baby geboren.'' Het grootste voordeel aan het wooncollectief is volgens mevrouw Kars dat je nog midden in de maatschappij staat. ''Ik ben zo langzamerhand bewust alleen, maar ik voel mij niet eenzaam. Dat was misschien anders geweest als ik in een buurtje woonde waar ik alleen de buren kende.''

Mevrouw Kars heeft in het wooncollectief veel vrijheid. Ze heeft haar eigen woning met alles erop en eraan en ze kan gewoon thuis eten. ''We eten eens per week samen en dan kookt een iemand van de woongroep. Nu heb ik problemen met mijn heup en nu krijg ik hulp. Dat is heel fijn.''

Ster advertentie
Ster advertentie