Binnenland
AVROTROS

Meer geld voor digibeten: 'Die hulp kunnen mensen goed gebruiken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer geld voor digibeten: 'Die hulp kunnen mensen goed gebruiken'

Het kabinet gaat jaarlijks vijf miljoen euro uittrekken voor lessen op computers, tablets en smartphones. De extra bijdrage moet ervoor zorgen dat uiteindelijk iedereen mee kan doen in deze digitale wereld.

Er zijn nog altijd 2,5 miljoen mensen die last hebben met moderne technologie. Annet van Betuw (66) is wel al jaren online en schreef het boek Social Media voor Senioren. Zij is groot voorstander van de nieuwe maatregel en denkt dat het ouderen, de groep die het meeste last heeft van digitale ontwikkelingen, enorm kan helpen. "Ik ben er ontzettend blij mee. Het is ook echt hard nodig, er zijn veel mensen die de hulp goed kunnen gebruiken."

Meer geld voor digibeten: Iedereen moet leren appen

Drie groepen ouderen

Van Betuw vertelt dat in de cursussen die ze geeft, ze van alles "Mensen denken soms dat een computer kan ontploffen, of dat alles misgaat als het scherm zwart wordt. Maar daar kunnen ze niets aan doen, ze hebben het nooit meegekregen."

Ze vertelt dat er eigenlijk drie groepen ouderen zijn wat betreft internetgebruik. "De ouderen, zoals ik, die al vanaf de jaren 90 op het internet zitten en dus prima meegaan met de tijd. Dan heb je nog de tussengroep: dit zijn ouderen die wel willen, maar het niet voor elkaar krijgen omdat ze het niet snappen. En dan heb je nog de groep ouderen die het écht niet wil."

Het geld zou op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. "Zorg voor professionele cursussen en trainingen aan ouderen in verzorgingstehuizen bijvoorbeeld, zodat minder mobiele ouderen ook de kans krijgen om digitale vaardigheden te leren."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie