Binnenland
NOSNTR

Vermoorde en gevangen gezette journalisten Persoon van het Jaar

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vermoorde en gevangen gezette journalisten Persoon van het Jaar

Het Amerikaanse weekblad Time heeft vier journalisten die vanwege hun werk werden vermoord of in de gevangenis belandden, uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

Het zijn de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi en zijn minder bekende collega's Maria Ressa uit de Filipijnen, en Wa Lone en Kyaw Soe Oo uit Myanmar.

Om iets na vier uur hoor je in Nieuws en Co hoe het staat met de veiligheid van journalisten. Thijs Berman van de OVSE houdt zich bezig met dit onderwerp. Hij weet waarom het gevaarlijker wordt voor journalisten om hun werk te doen.

Kritiek

In het geval van de Filipijnse Maria Ressa hangt er een straf van tien jaar boven haar hoofd, omdat zij zich kritisch uitliet over de Filipijnse president Duterte. De twee journalisten uit Myanmar zijn tot een gevangenisstraf van zeven jaar veroordeeld, omdat zij staatsgeheimen over de onderdrukking van de Rohingya-minderheid zouden hebben gestolen.

Ook de Amerikaanse krant Capital Gazette of Annapolis uit de Amerikaanse staat Maryland wordt geëerd. Deze krant verloor in juni vijf medewerkers toen een man die een conflict met de krant had het vuur op hen opende.

De prijs voor het onthullen van genocide

In Bureau Buitenland is Reginald Chua te gast om zeven uur. Hij is lid van de hoofdredactie van Reuters en komt praten over Wa Lone en Kyaw Soe Oo uit Myanmar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie