Binnenland
NOSNTR

Al handtekening op dag één vredesbespreking Jemen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Al handtekening op dag één vredesbespreking Jemen

Op de eerste dag van de vredesbesprekingen zijn de oorlogvoerende partijen in Jemen het ergens over eens geworden: er worden krijgsgevangenen uitgeruild.

"Daardoor worden duizenden herenigd met hun families. Dat is het resultaat van het effectieve en harde werk van beide delegaties", zei de VN-gezant voor Jemen, de Brit Martin Griffiths.

In Nieuws en Co is om iets na vier uur Sven Koopmans te gast. Hij was jarenlang VN-adviseur en schreef een handboek voor vredesonderhandelingen. Hij geeft een inkijkje in de onderhandelingen. Hoe belangrijk is het dat er op dag één al een handtekening is gezet?

VN hoopt op doorbraak

De onderhandelingen vinden plaats in een kasteel op 50 kilometer van Stockholm. Het is voor het eerst dat vertegenwoordigers van de strijdende partijen tegenover elkaar zitten.

Twee jaar geleden liepen de onderhandelingen stuk, omdat de Houthi's niet kwamen opdagen bij een door de VN geleide bijeenkomst in Zwitserland. De VN hoopt dat dit keer een doorbraak in de al drie jaar durende oorlog wordt bereikt.

Ster advertentie
Ster advertentie