appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Oud-chef MIVD: ‘Conclusies toezichthouder voorbarig en kort door de bocht’

KRO-NCRV
woensdag 5 december 2018 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen Twitter

Voormalig chef van de MIVD Pieter Cobelens noemt het rapport van de toezichthouder 'voorbarig' en 'te kort door de bocht'. De overdreven controle en regelzucht vanuit de overheid vindt hij een gevaar voor de veiligheid. "De diensten zijn nog maar net begonnen, of we hebben al een evaluatierapport aan onze broek hangen".

Oud-chef MIVD: ‘Conclusies toezichthouder voorbarig en kort door de bocht’

“Onze diensten moeten de veiligheid garanderen, maar krijgen steeds meer controlemechanismen om de oren. Hoe meer tijd we kwijt zijn aan rapportages, hoe minder tijd we hebben om de juiste dingen te doen”, zegt Pieter Cobelens, vijf jaar lang directeur van de militaire inlichtingendienst (MIVD). Hij hekelt de steeds maar toenemende bureaucratie. “Het gaat veel te goed in Nederland. We praten steeds maar over procedures en als het misgaat, wie de schuld krijgt.”

‘Nodeloze politieke praatjes’

Wat Cobelens betreft draait het maar om één ding, en dat is het garanderen van de veiligheid. Maar dat wordt voor de diensten steeds moeilijker gemaakt. “Die doelstelling is hartstikke belangrijk en ook hartstikke moeilijk als je kijkt naar het boven water halen van ‘lone wolfs. Dat moeten we niet verpesten met nodeloze procedures en politieke praatjes.”

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn dinsdagmiddag stevig op de vingers getikt door de toezichthouder CTIVD, omdat ze de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (wiv), ook wel ‘de sleepwet’ in de volksmond, nog niet goed uitvoeren. Er is een groot risico dat de AIVD en MIVD onrechtmatig handelen, waardoor de privacy van burgers in het geding komt. De inlichtingendiensten moeten volgens het rapport nog ‘flinke stappen zetten’ om te voldoen aan die nieuwe wiv.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1