appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Componist Joël Bons: 'We hebben in het Westen een te beperkt beeld van instrumenten'

ANP
woensdag 5 december 2018 | NOS | Redactie

Componist Joël Bons haalt al decennialang muziek van alle windstreken, geuren en kleuren naar het westen. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Deze week kreeg hij de 'Nobelprijs voor de klassieke muziek' toegewezen, de Amerikaanse Grawemeyer Award.

Componist Joël Bons over zijn muziek

Bons krijgt de prijs voor zijn compositie Nomaden. Dat hij überhaupt in de Verenigde Staten op de radar stond, wist hij niet. "De prijs komt letterlijk als een donderslag bij heldere hemel", zegt de componist in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen

Het Grawemeyer-comité noemt 'Nomaden' een "multiculturele compositie". En dat is geen toeval. De muzikanten uit het ensemble van Bons komen uit 18 verschillende landen. En dat is goed terug te horen in zijn muziek. "We hebben in het westen een veel te beperkt idee van instrumenten, namelijk de piano, de fluit, de viool en de gitaar. Maar er zijn duizenden andere instrumenten die overal ter wereld vandaan komen."

Voor de componist is het een feest om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken. "Het is net alsof je een klein kind bent die een grote doos met kleurpotloden heeft gekregen. Je weet bijna niet meer welke kleur je moet kiezen, zo veel mogelijkheden heb je."

Maar dat betekent niet dat hij zomaar wat doet, benadrukt Bons. "Je moet wel aanvoelen hoe die instrumenten precies werken en wat goed bij elkaar past." Hij vergelijkt het met fusion koken. "Dat kan heel vies worden, maar ook heel lekker als je weet wat je doet."

Benieuwd naar het werk van Bons? Bekijk hier onder een opname van 'Nomaden'. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1