appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

‘Topambtenaren gooien aantekeningen gewoon door de shredder’

ANP
woensdag 5 december 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Pieter Klein, oud-adjunct-hoofdredacteur van RTL-Nieuws, schreef gisteren in zijn column dat steeds meer bestuurders en ambtenaren steeds minder op papier zetten, om zo pottenkijkers zoals de pers buiten de deur te houden. 'Welkom in de documentloze bananenmonarchie', schreef hij. In het Mediaforum legt Klein dit verder uit.

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Pieter Klein
Volgens Klein worden documenten achtergehouden of gemanipuleerd door ministeries, zodat journalisten, maar ook het parlement, niet van informatie worden voorzien. "Dit klinkt misschien vaag of abstract, maar je ziet het overal terug, als het gaat om problemen bij de Belastingdienst of als het gaat om het MH17-dossier." Volgens Klein is er een patroon gaande wanneer documenten worden opgevraagd. "Dat documenten niet gevonden worden, of dat er niks is aangetroffen, dit blijkt vaak een leugentje."

Door de shredder

De suggestie wordt gewekt dat politici verantwoording afleggen, maar de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) wordt juist uitgehold, vindt Klein. "Den Haag suggereert dan het opener wordt, maar als je doorprikt, over welk onderwerp dan ook, stuit je altijd op hetzelfde patroon: het onttrekken van informatie aan het politieke of publieke debat." Volgens de oud-adjunct-hoofdredacteur is er naast een patroon ook sprake van beleid. "Ik spreek topambtenaren die in de formatie aantekeningen maken en die stukken gewoon door de shredder gooien."

De angst voor imagoschade is zo groot geworden bij politici.

Klein zegt dat er voorstellen liggen om bijvoorbeeld de WOB-procedure te verbeteren, maar dat er veel druk achter zit om dit niet te doen. "De angst voor imagoschade is zo groot geworden bij politici."

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1