Binnenland

Van NPO Radio 1-presentator naar kandidaat-Kamerlid

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Van NPO Radio 1-presentator naar kandidaat-Kamerlid

Anderhalf jaar geleden kwam Anne Kuik binnen bij de EO als radiotalent. Ze presenteerde sindsdien Dit is de Nacht, in toerbeurt met twee andere jonge radiomakers. Haar radioloopbaan is van korte duur, want Anne Kuik is sinds vorige week kandidaat-Kamerlid voor het CDA. Drie vragen bij haar afscheid van NPO Radio 1.

Wat is voor jou de charme van nachtradio maken?
De charme van nachtradio is dat je de tijd kan nemen voor gasten, onderwerpen en de luisteraar. In Dit is de Nacht geven we ruimte aan de ervaringen van de luisteraar, daar zitten ook echt juweeltjes tussen. Door de ervaringen van 'de gewone Nederlander' krijg je meer gevoel en beleving bij de onderwerpen die we bespreken. Ondanks dat we elkaar niet zien, heb ik toch het gevoel de luisteraars en ik in de anderhalf jaar dat ik mocht presenteren een band hebben gekregen.

Je verruilt het podium van NPO Radio 1 voor een mogelijke plek in de politieke arena in Den Haag. Zijn er overeenkomsten tussen politiek bedrijven en een nachtprogramma presenteren?
De overeenkomst tussen het radiowerk en mijn politieke werk is dat ik de verhalen van allerlei mensen met verschillende talenten mag horen. Allerlei personen kwamen voorbij, een topsporter, een tatoeƫerder over zijn vak, een vader die speciaal voor zijn dochter een diabetes-app heeft ontwikkeld, een kunstenaar die met een vluchtelingenboot rondvaarten organiseert, enz. Mooie verhalen die kunnen inspireren en mijn eigen blik kunnen verruimen. Ik voel mij bevoorrecht dat ik voor mijn werk mensen uit allerlei verschillende hoeken van de samenleving mag ontmoeten.

Heb je een tip hoe we als NPO Radio 1 de politieke campagne voor de Kamerverkiezingen spetterend kunnen verslaan?
Haha lekkere vraag! Bevraag politici niet alleen op onderlinge verschillen, maar ook eens op welke thema's ze elkaar vinden; waar zit de verbinding? Het profileringsgeweld en de nadruk op de verschillen zullen we genoeg horen.

Anne werd tijdens haar laatste uitzending verrast door CDA-lijsttrekker Sybrand Buma:
Ster advertentie
Ster advertentie