Binnenland
NOS

Wereld bijeen voor uitwerking klimaatakkoord Parijs

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereld bijeen voor uitwerking klimaatakkoord Parijs

In het Poolse Katowice zijn vandaag bijna 200 regeringsdelegaties, tientallen staatshoofden en regeringsleiders aanwezig voor de ceremoniële opening van de klimaattop. De komende twee weken moeten de doelen uit het Parijse klimaatakkoord worden omgezet in duidelijke afspraken.

Wereld bijeen voor uitwerking klimaatakkoord Parijs

In Parijs (2015) werd afgesproken dat de opwarming van de aarde 'ruim onder de 2 graden' moet blijven, liever nog in de buurt van de 1,5 graad. "Het gaat om twee dingen op deze klimaattop", vertelt verslaggever Henrik-Willem Hofs in het NOS Radio 1 Journaal. "Er moeten regels worden opgesteld voor de uitvoering van de afspraken in het akkoord van Parijs. En het tweede onderwerp is of de plannen niet sneller moeten worden ingevoerd omdat de aarde snel opwarmt."

Nederlandse delegatie

Voor Nederland is premier Rutte aanwezig. Hij houdt vandaag een toespraak. Ook de ministers Wiebes, Kaag en Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven zullen op verschillende dagen deelnemen aan de top.

De klimaattop begint nadat recent twee belangrijke rapporten de urgentie van klimaatmaatregelen hebben onderstreept. Eerst somde begin oktober het VN-Klimaatpanel IPCC de verschillen op tussen 1,5 en 2 graden opwarming. Zo veroorzaakt 2 graden opwarming veel meer extremen in het weer, zoals overstromingen of meer kans op hevige bosbranden. En waar bij 2 graden het koraal volledig zal verdwijnen, kan bij 1,5 graad opwarming een deel ervan nog behouden blijven.

Vorige week kwam daar het Emissions Gap Report van de VN bij. Dit rapport beschrijft de grote kloof tussen de vrijwillige beloftes van alle landen bij elkaar opgeteld en wat er daadwerkelijk nodig is om de Parijse doelen te halen. Om de opwarming te beperken tot 2 graden, is een verdrievoudiging nodig van die beloftes; voor 1,5 graad zelfs een vervijfvoudiging, luidde de boodschap.

Ster advertentie
Ster advertentie