Binnenland
NOS

Geweld tegen lhbt'ers in Indonesië blijft maar toenemen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld tegen lhbt'ers in Indonesië blijft maar toenemen

Indonesië is razendsnel veranderd van een land waar lhbt'ers bijna zorgeloos konden leven, naar een land van onderdrukking en angst. Binnen vijf jaar heeft de orthodoxe islam zo veel invloed gekregen in het land, dat nog maar weinig mensen openlijk voor hun geaardheid durven uitkomen. Doen ze dat wel? Dan lopen ze het risico om in elkaar geslagen te worden door een van de knokploegen.

Aanvallen op LHBT'ers in Indonesië nemen toe

De laatste maanden neemt het aantal meldingen van homogerelateerd geweld alleen maar toe. Bij een van de laatste incidenten werden twee transgenders door vijftig mannen belaagd. Hun haar werd afgeknipt en een van hen werd zelfs gebrandmerkt. De mishandeling is een goed voorbeeld van waarom veel homo's weer terug de kast in duiken, vertelt correspondent Michel Maas in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik heb vrienden die Jakarta zijn ontvlucht."

Vijf jaar geleden hadden lhbt'ers veel minder te vrezen dan nu. "Ze waren gewoon op televisie. In talkshows en spelprogramma's, gewoon overal", zegt Maas. Dat veranderde toen de hardline moslims de straat op gingen om te demonstreren tegen homo's. "Een aantal van die orthodoxe demonstranten ging de politiek in en kreeg daar veel invloed. Ze probeerden vanuit daar de lhbt-gemeenschap weg te drukken en dat is ze erg gelukt."

Vijanden van de samenleving

Tegenwoordig worden homo's fysiek en mentaal aangevallen. "Ze worden de zieken en vijanden van de samenleving genoemd. Ook vinden mensen dat homo's moeten worden weggejaagd of uitgeroeid", zegt Michel Maas. De politie, die de lhbt'ers moet beschermen, is ook flink beïnvloed door het heersende anti-homogevoel. Onder begeleiding van radicale moslims vielen agenten binnen bij bars, clubs en feesten. Hoewel homoseksualiteit niet strafbaar is in Indonesië worden aanwezige mannen en vrouwen wel opgepakt. "Ze klaagden ze aan voor iets anders, bijvoorbeeld een wet over pornografie of een andere wet die van pas komt."

Het lijkt er niet op dat de situatie voor homo's snel beter wordt. Bij de komende verkiezingen wordt een hoge islamitische geestelijke de running mate van de huidige president. Zo kan het zijn dat een man die geweld tegen homo's goedkeurt de nieuwe vice-president van Indonesië wordt.

Negatief land

Michel Maas heeft het land waar hij correspondent is de afgelopen jaren zien veranderen. "Toen ik hier net begon was Soeharto na dertig jaar afgezet als dictator. De weg was vrij voor een open democratische samenleving, maar die sfeer is helemaal omgekeerd. Het was een hoopvol land en nu is het een land waar veel boosheid heerst. Niet meer het vrolijke land waar ik naartoe kwam."

Het veranderde Indonesië vind Michel Maas als journalist 'razend interessant', maar voor hem als mens is het anders. Lhbt'ers zoeken steeds minder de media op uit angst voor geweld. Als ze al hun verhaal doen is het vaak anoniem. "Mensen hebben liever dat je niks zegt, dan gaat het misschien vanzelf wel over." Michel wordt geregeld gewaarschuwd door Indonesiërs dat hij beter niet in lokale media over homogeweld kan schrijven. "Je kunt beter zwijgen, ander krijg je gedonder."

Ster advertentie
Ster advertentie