Binnenland
NOS

Hoe moet het Nederlands landschap er in de toekomst uitzien?

foto: ANP Xtrafoto: ANP Xtra
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moet het Nederlands landschap er in de toekomst uitzien?

Het Nederlands landschap verandert in hoog tempo. Overal wordt gebouwd: van de verbreding van snelwegen tot het aanleggen van windmolenparken. Natuurmonumenten wil van Nederlanders weten wat zij het belangrijkste vinden aan het landschap. Daarom start de vereniging een enquête die door iedereen kan worden ingevuld.

Hoe moet het Nederlandse landschap er in de toekomst uitzien?

De snelle verandering van het landschap ziet ook boswachter Daan Vreugdenhil, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Net boven Zwolle is onlangs de snelweg uitgebreid wat er direct ook voor zorgde dat meer bedrijven zich langs de weg vestigden. "Je ziet dat het bedrijventerrein eigenlijk elk jaar verder opschuift naar het noorden. Het vormt een lint langs de verbrede snelweg." Ook zie je een toename in de aanwezigheid van de agrarische sector in het gebied.

Het bedrijventerrein zorgt niet alleen voor een verandering van het landschap. Het wordt ook veel lichter in het gebied. Daar is de boswachter niet blij mee. "Lichtvervuiling is een belangrijk onderdeel van wat er in Nederland plaatsvindt. Vanuit de ruimte zijn wij goed te zien. Dat heeft veel invloed op de dieren, vogels en vleermuizen die ook in ons land wonen."

Meepraten

Natuurmonumenten start de enquête, omdat het wil dat Nederlands zelf meer gaan meedenken over hun omgeving. Directeur Marc van Tweel wil dat mensen meer gaan meepraten over wat er verandert in hun omgeving, want 'per dag neemt de open ruimte met acht hectare af.' De invulling van het landschap moet daarom nadrukkelijker op de maatschappelijke agenda komen.

Vooral buiten de stedelijke gebieden staat wordt het Nederlands landschap volgens Natuurmomenten bedreigd. "Daar zie je dat de verrommeling toestaat en het landschap echt onder druk staat."

Ster advertentie
Ster advertentie