Binnenland

Kleuters moeten vaker in het jaar van groep 2 naar 3 kunnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kleuters moeten vaker in het jaar van groep 2 naar 3 kunnen

[NOS] Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil dat basisscholen maatregelen nemen om de doorstroom van kleuters van groep 2 naar groep 3 te versoepelen. Hij vindt het aantal extra kleuterende kinderen te hoog.

Afgelopen jaar werden bij ruim 18.000 kleuters ingeschat dat ze nog niet klaar waren voor het 'echte' onderwijs met lezen en schrijven waarmee in groep 3 wordt begonnen. Een op de tien kleuters blijft zitten in groep 2, blijkt uit cijfers. Dekker is bezorgd over deze stagnatie, omdat onderzoek aantoont dat een derde jaar 'kleuteren' geen blijvend voordeel biedt voor de leerlingen.

Zonde

"Kleuters ontwikkelen zich in sprongen", aldus Dekker. "Soms zijn ze in december bijvoorbeeld wel plots klaar om naar groep 3 te gaan. Dan is het zonde om ze een jaar over te laten doen."

Hij roept scholen op om snel de kloof tussen groep 2 en groep 3 kleiner te maken. "Op veel scholen is groep 2 heel speels en groep 3 heel schools," aldus de staatssecretaris.

Hij stelt voor om verschillende momenten in het jaar te voeren waarop de kleuters kunnen overstappen naar groep 3. Ook denkt hij aan gecombineerde groepen 2/3.

Ster advertentie
Ster advertentie