Binnenland
KRO-NCRV

Politiechef: 'Interpol zo sterk als zwakste schakel'

foto: politie.nlfoto: politie.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiechef: 'Interpol zo sterk als zwakste schakel'

Politiechef van de landelijke eenheid Jannine van den Berg is sinds een paar dagen toegetreden tot het bestuur van Interpol, een internationale organisatie die grensoverschrijdende criminaliteit tegen gaat. Zij gaat daar de Europese belangen vertegenwoordigen.

De laatste periode zijn er zorgen om politieke inmenging bij Interpol. Even leek een Rus op de hoogste positie terecht te komen, dat leidde tot grote verontrusting bij westerse landen, nu komt er toch een Koreaan aan de macht. Van den Berg wil de politieke afwegingen zoveel mogelijk buiten de deur houden. "We zien de spanningen in de wereld wel toenemen. De statuten van Interpol zijn daarover heel duidelijk."
Het doel van Interpol is de informatiepositie van de politie internationaal te verstevigen en 'criminelen die in het ene land worden gezocht, in het andere land oppakken'. De grootste crimineel die door Nederland wordt gezocht is Redouan Taghi, zegt Van den Berg. Hij wordt gezocht voor liquidaties in Midden-Nederland en Amsterdam. Ook zou hij leiding geven aan wat in de volksmond heet de 'Mocro Maffia'.
Ster advertentie
Ster advertentie