Binnenland
NOS

Nieuwe Europarlementariërs opgelet: zo kwijn je niet weg

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Europarlementariërs opgelet: zo kwijn je niet weg

Het is een wettenfabriek, er is geen interruptiemicrofoon en je komt nauwelijks in de publiciteit. Het leven als Europarlementariër kan voor Nederlandse politici vies tegenvallen. In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen daarom tips voor de nieuwkomers.

Bij de Europees Parlementsverkiezing in mei zijn er 29 zetels te verdelen voor Nederland. Minstens acht zittende parlementariërs komen of willen niet meer terug en dat betekent: nieuwe gezichten in Straatsburg en Brussel.

"Maar veel politici hebben geen idee hoe het er in het Europees Parlement aan toe gaat", vertelt correspondent Tijn Sadée. "Het is geen politiek theater, maar een wettenfabriek. Je wordt vooral wettenmaker en als je je dat niet beseft, kom je van een koude kermis thuis."

Een van de kersverse nieuwkomers in mei is VVD'er Malik Azmani: "Ik zal moeten wennen, want er wordt niet echt een debat gevoerd. Het zal anders worden."

De bubbel

SP'er Dennis de Jong zetelt al bijna tien jaar in het parlement. Zijn belangrijkste advies: "Je moet geen onderdeel worden van de bubbel, maar veel contact houden met Nederland. Ik slaap bijvoorbeeld niet de hele week in Brussel, maar blijf vier nachten in Rotterdam." Ook is een brede portefeuille belangrijk, weet De Jong. "Je komt hier niet weg met 'ik doe asiel en ik doe een paar luchtballonnetjes'. Als je je zou beperken tot één thema, red je het niet."

De beste tactiek is om meer diplomaat dan politicus te zijn, vindt Sadée. "Je moet een bescheiden netwerker zijn. Pas in je tweede of derde jaar maak je kans om rapporteur te worden en in de schijnwerpers te komen."

De nieuwe generatie EU-politici

Ster advertentie
Ster advertentie