Binnenland

Democratisch gekozen burgemeesters ontslagen in Turkije

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Democratisch gekozen burgemeesters ontslagen in Turkije

[NOS] In Turkije zijn tientallen burgemeesters ontslagen die lid zijn van de Koerdische partij HDP, meldt Reuters. In 24 steden in het zuidoosten van het land zijn de burgemeesters vervangen. Ook zijn vier burgemeesters ontslagen omdat ze lid zouden zijn van de Gülen-beweging.

Twaalf van de burgemeesters zijn gearresteerd voor het verlenen van steun aan de Gülen-beweging of de PKK.

De HDP, de derde partij in het parlement, is volgens president Erdogan verbonden aan de Koerdische terreurbeweging PKK. De partij zelf ontkent daar banden mee te hebben. Erdogan kondigde deze week al aan dat het afzetten van alle PKK-bondgenoten een prioriteit was voor Turkije. De HDP noemt de actie van de Turkse regering een 'administratieve coup'.

Ontslagen

De Turkse regering is sinds de mislukte coup op 15 juli ook bezig met het ontslaan van grote groepen mensen die aanhanger zijn van de geestelijke leider Fethullah Gülen. Hij is volgens Turkije verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep. Naar aanleiding daarvan zijn al meer dan 100.000 mensen ontslagen of geschorst en zijn tienduizenden mensen gearresteerd.

Er worden dus al veel meer mensen door de Turkse regering ontslagen, maar volgens correspondent Lucas Waagmeester is het ontslag van de burgemeester toch een nieuwe stap. "Tot nu toe werden vooral mensen in overheidsdiensten, als ambtenaren, militairen en rechters ontslagen. Maar hier gaat het echt om democratisch gekozen functionarissen en dat is toch wel echt nieuw."

AK-partij

Hij zegt dat het zeer de vraag is in hoeverre mensen uit de gemeenten waar de burgemeesters vandaan komen het accepteren dat ze aan de kant zijn gezet. "Deze mensen worden vervangen door bewindvoerders vanuit Ankara. Je kunt er vanuit gaan dat dat mensen zijn van de regerende AK-partij, terwijl de bevolking in veel van die gemeentes bewust heeft gekozen voor een burgemeester van de Koerdische HDP-partij."

Volgens de regering is dit een stap om de macht in de gemeentes weer terug te geven aan het volk, zegt Waagmeester. Die macht was de afgelopen tijd gekaapt door de terreur, zegt de regering.

De regering-Erdogan wilde al langer een wet die het mogelijk zou maken om gekozen functionarissen aan de kant te zetten. Die wet haalde het niet, maar de couppoging heeft alles veranderd. Sindsdien is er een noodwet, die dat alsnog mogelijk maakt.

Vredesonderhandelingen

De strijd tussen Turkije en de Koerdische PKK is het afgelopen jaar weer opgelaaid, nadat vredesonderhandelingen tussen de regering en de PKK stuk liepen. Er volgden bomaanslagen en zware gevechten in Koerdische steden in het zuidoosten van het land. Sinds half augustus voert het Turkse leger operaties uit in het noorden van Syrië, waarbij ook Koerdische milities worden aangevallen. Turkije steunt Syrische rebellen die strijd leveren met de Koerdische YPG-militie met tanks en luchtsteun.

Ster advertentie
Ster advertentie