Binnenland
NOS

Het podium als grootste angst voor musici

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het podium als grootste angst voor musici

Dagelijks spelen musici in concertgebouwen over de hele wereld op hoog niveau de mooiste muziekstukken. Het lijkt allemaal alsof het vanzelf gaat, maar een foute noot is zo gemaakt. Podiumangst is dan ook een veelvoorkomende 'mentale blessure' in de muziekwereld. Psychiater Esther van Fenema heeft er een speciale poli voor opgericht.

Van Fenema is zelf succesvol violiste en is een ervaringsdeskundige op het gebied van podiumangst. "Ineens wordt je overvallen door een soort angst", zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen. "Je voelt levensgevaar en bent bang om gek te worden. Je krijgt hartkloppingen, zweten maar je moet stil blijven zitten, want het concert mag niet worden gestoord. Je hebt het gevoel dat je wilt vechten, vluchten, vriezen maar je mag niks laten zien. Van binnen ga je bijna dood."

Podiumangst kent veel verschillende vormen. Sommige mensen voelen pas de angst zodra ze op het podium gaan zitten. Anderen slapen weken voor een concert niet en zijn ook niet meer te genieten voor hun omgeving. "Mensen denken vaak dat als je goed bent in musiceren, je geen last hebt van angsten. Maar dat is een misvatting", zegt de psychiater. "Elke keer als je een succesvol concert hebt gegeven, voelen musici extra druk voor het volgende optreden"

Depressie

Niet iedereen met podiumangst heeft dezelfde klachten. Sommige mensen hebben een depressie, anderen zijn getraumatiseerd door een slechte ervaring op het podium. Dan is er ook nog een groep die zo is opgevoed dat hun prestaties samenvallen met hun zelfbeeld. Als ze niet presteren als artiest, voelen ze zich ook mislukt als mens.

Voor alle cliënten is een andere behandeling nodig. "De emotionele expressie moet ook overeind blijven, want er is ook medicatie in de psychiatrie waar je afgevlakt van kan raken", zegt van Fenema. Voor een aantal cliënten kwam de hulp wel heel erg laat. "Ik heb een man behandeld die jaren in een orkest heeft gespeeld. Vlak voor zijn pensioen dacht hij dat het wel goed was om iets te doen aan zijn podiumangst. Dan kijk je terug met hem en dan zie je de hel die hij de afgelopen dertig jaar heeft doorstaan."

Ster advertentie
Ster advertentie