Binnenland
BNNVARA

Jongeren van March For Our Lives krijgen Kindervredesprijs 2018 en bezoeken Nederland

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren van March For Our Lives krijgen Kindervredesprijs 2018 en bezoeken Nederland

Vier jongeren die na de schietpartij op hun middelbare school in de Amerikaanse staat Florida de beweging March For Our Lives oprichtten hebben daarvoor de Kindervredesprijs 2018 gewonnen. Ze zijn voor een kort bezoek in Nederland en in De Nieuws BV vertelden zij over hun beweging.

Emma Gonzalez (18), David Hogg (18), Jaclyn Corin (18) en Matt Deitsch (20) begonnen de beweging March For Our Lives nadat er in februari dit jaar een schietpartij in hun school was waarbij 17 doden vielen. De jongeren willen dat de wapenwetgeving in de Verenigde Staten wordt aangescherpt.

Schietpartij 14 februari 2018, Stoneman Douglas Highshool in Florida.

De Kindervredesprijs werd in Zuid Afrika uitgereikt door Desmond Tutu. De prijs is een initiatief van voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert.

'Miljoenen leeftijdsgenoten gemobiliseerd'

Volgens Dullaert heeft de beweging March For Our Lives een lokaal protest getransformeerd tot een wereldwijde, door jongeren geleide en vreedzame protestbeweging. "De initiatiefnemers hebben de vaardigheden en kennis die jongeren bezitten ingezet voor positieve veranderingen, om miljoenen leeftijdsgenoten te mobiliseren, sturend te zijn in het publieke debat over de onderwerpen die zij belangrijk vinden en de aandacht van volwassenen met macht te krijgen."

March For Our Lives in Washington

Op 24 maart in Washington kwamen honderdduizenden jongeren op de been voor March For Our Lives. Hun belangrijkste eis was dat iedereen die wapens wil kopen uitgebreid gecheckt wordt. Emma Gonzalez, een van de organisatoren van de demonstratie, kreeg heel Amerika stil met haar speech waarin ze 6:20 minuten stil bleef, net zolang als de schietpartij duurde. David Hogg realiseerde zich die dag twee dingen: “Ten eerste: de wereld is niet plat, want ik kon geen einde ontdekken aan de mensenmassa en ten tweede: er gaat nu echt iets veranderen rond dit issue”.

Haat en bedreigingen

Sinds deze demonstratie hebben de jongeren hun leven in dienst gesteld van het strenger maken van de wapenwetten. Ze toeren door Amerika om in gesprek te gaan met jongeren, maar ook met tegenstanders. Dit levert niet alleen support op, maar ze krijgen ook veel haat en bedreigingen over zich heen. Vooral David Hogg heeft veel te verduren gehad. Hij wordt verweten een acteur te zijn en wordt zelfs vergeleken met Hitler.

David zegt over hun tegenstanders: “Deze mensen geloven dat je pas vrij bent mét wapens, maar als je alleen maar leeft in angst en in een politiestaat, is dat het tegenovergestelde van vrijheid”. Het doel van de beweging gaat verder dan het aanscherpen van de wapenwetten. Zoals Jaclyn Corin uitlegt: “Ons ultieme doel is om jongeren over de hele wereld te inspireren en hen te laten denken; Hey dat kan ik ook! En dat ze zich gaan uitspreken over dingen die zij belangrijk vinden!”.

Winnaars Kindervredesprijs

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie