Binnenland
KRO-NCRV

HIV-besmettingen nemen af, maar condoomgebruik ook. Hoe kan dat?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. HIV-besmettingen nemen af, maar condoomgebruik ook. Hoe kan dat?

Het gaat de goede kant op met het aantal hiv-diagnoses in Nederland. Steeds minder mensen worden gediagnosticeerd met het virus. Dat blijkt uit een rapport van de stichting HIV monitoring. Daarnaast kwam maandag naar buiten dat steeds minder jonge mensen een condoom gebruiken.

Volgens Peter Reiss, directeur van de Stichting HIV monitoring is het, ondanks de daling van het aantal besmettingen, belangrijk om goede informatie bij jongeren te krijgen. Want hiv kan je ook in deze tijd nog overkomen, zegt hij. Social media is hierin belangrijk, maar niet het 'toverwoord'. "Je moet de doelgroep betrekken wil de boodschap goed overbrengen."

Quote

Hiv kan je ook in deze tijd nog overkomen

Ondanks de daling komen er jaarlijks nog vierhonderd tot vijfhonderd nieuwe hiv-besmettingen bij. Reiss: ''De recent opgelopen besmettingen vinden voor negentig procent plaats onder mannen die seks hebben met mannen. Deze groep moeten we dus bereiken.'' Maar je moet oppassen met generaliseren, zegt hij, want niet alle homo’s hebben onveilige seks. ''Binnen deze groep bereiken we een deel van de mannen onvoldoende. Deze specifieke groep moeten we in kaart brengen en met ze in gesprek gaan.'' Omdat het probleem bij een steeds kleiner worden groep speelt, moet je ook verfijndere manieren bedenken om precies hen te bereiken om wie het gaat.

Quote

Het waren vooral leeftijdsgenoten die achter elkaar dood gingen

Dertig jaar geleden

Het aantal besmettingen in Nederland neemt al jaren af en ook het aantal mensen dat overlijdt. Dat komt voornamelijk doordat patiënten snel starten met de hiv-behandeling. De afgelopen dertig jaar is er veel veranderd, zegt Riess. In de jaren tachtig – toen het virus nog niet ontdekt was – was hij als beginnend internist vooral bezig patiënten zo menselijk mogelijk te laten sterven. ''Dat heeft een enorme impact op mij en mijn generatie artsen gehad.''

De generatie artsen na hem, heeft het slachtveld van hiv/aids in de jaren tachtig niet meegemaakt. Zij kijken anders tegen de ziekte en hiv-patiënten aan. ''Ik krijg vaak het verwijt van jonge artsen dat wij hiv-patiënten zo in de watten leggen.'' Volgens Reiss is het goed dat er inmiddels anders naar de behandelbare ziekte gekeken wordt: ''Uiteindelijk willen we dat hiv niet meer in een speciale hoek wordt gezet.''

Ster advertentie
Ster advertentie