Binnenland
NOSNTR

Polen draait omstreden pensionering rechters terug

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Polen draait omstreden pensionering rechters terug

De omstreden gedwongen pensionering van Poolse rechters wordt per direct teruggedraaid. Alle rechters van het Hooggerechtshof mogen, als ze willen, weer aan het werk. Met deze wetswijziging komt regeringspartij PiS tegemoet aan een uitspraak van het Europees Hof.

Het Europees Hof buigt zich momenteel over meerdere omstreden hervormingen van de Poolse justitie. Het oordeelde een maand geleden dat de pensioneringen in ieder geval lopende de rechtszaak onrechtmatig waren en moesten worden teruggedraaid.

'Poolse regering bindt in onder druk buitenwereld'

Afgelopen zomer verlaagde Polen de pensioengerechtigde leeftijd voor hoge rechters van 70 naar 65 jaar. Door het besluit werden 27 van de 72 Poolse rechters gedwongen om vervroegd met pensioen te gaan, onder wie de voorzitter van het Hooggerechtshof, de 65-jarige Malgorzata Gersdorf. Bij de rechters en in de bevolking leidde de beslissing tot grote protesten.

Volgens de Poolse regering is de hervorming nodig, omdat er nog veel aanhangers van het oude communistische regime onder de oudere rechters waren. Critici zagen het vooral als een methode om niet-regeringsgezinde rechters te kunnen ontslaan. Onder die critici ook de Europese commissie, die Polen hiervoor bij het Hof heeft aangeklaagd.

Ster advertentie
Ster advertentie