Binnenland
NOS

Leiders paraplu-protesten Hong Kong voor de rechter

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Leiders paraplu-protesten Hong Kong voor de rechter

In Hong Kong begint vandaag het proces tegen de eerste negen mensen die hebben geprotesteerd tijdens de paraplu-revolutie in 2014. Ze verzette zich met hun protest tegen de toenemende invloed van China in de oude Britse kolonie. Er werden paraplu's gebruikt als bescherming tegen het traangas van de politie.

Leiders paraplu-protesten voor de rechter

In het begin van de protesten in 2014 waren het vooral studenten die in opstand kwamen. Zij waren van plan om het zakencentrum van de stad kort te bezetten. Toen de politie direct hard ingreep en de studenten met traangas probeerde te verjagen groeide de beweging. In totaal duurde de bezetting van het zakencentrum van Hong Kong 79 dagen.

Negen leiders van de protesten staan vandaag voor de rechter. "Rechtenprofessor Benny Tai, professor Chan en dominee Chu hielden in de dagen voor de protesten speeches waarin ze studenten en anderen die het maar wilden horen opriepen tot een vredevol protest voor vrije verkiezingen in Hong Kong", zegt Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. Tegen hen zijn straffen geëist tot zeven jaar gevangenis.

Spannende tijd

De komende twee weken worden vol spanning gevolgd in Hong Kong. "Als deze mensen een zware straf krijgen gaat daar een stevig signaal vanuit richting anderen die eventueel willen demonstreren. En dat in een tijd dat persvrijheid en andere rechten in Hong Kong toch al onder druk staan." Sprekers en kunstenaars hebben de afgelopen tijd hun shows afgezegd vanwege veiligheidsrisico's.

In het proces zijn eerder al de studentenleiders van de protesten veroordeeld tot celstraffen. Zij kregen allemaal een straf van zes tot acht maanden. Veel minder dan nu wordt geëist tegen de andere negen protestanten.

Ster advertentie
Ster advertentie