Binnenland
NOS

Marathon-kerkdienst voor Armeens gezin: 'We kunnen het nog wel even uitzingen'

foto: Omroep Westfoto: Omroep West
  1. Nieuwschevron right
  2. Marathon-kerkdienst voor Armeens gezin: 'We kunnen het nog wel even uitzingen'

In de protestantse Bethelkerk in Den Haag zijn sinds eind oktober dag en nacht predikanten aan het woord. Dat doen ze om een Armeens gezin onderdak te kunnen bieden dat al negen jaar in Nederland is en nu dreigt te worden uitgezet.

De overheid mag namelijk geen kerkdienst onderbreken om mensen mee te nemen. "Dit gezin heeft een aantal keren van de rechter gelijk gekregen. Het zou inhumaan zijn om ze uit te zetten", zegt predikant Derk Stegeman in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij coördineert de marathondienst.

Terwijl Stegeman zijn verhaal doet, klinkt op de achtergrond orgelmuziek. Dat is niet 24 uur per dag te horen. "We hebben hulp van 350 voorgangers. Iedereen doet weer iets anders". Zo houdt de één lezingen, organiseert de ander een groepsgesprek en houdt weer een ander het bij gezang.

Maatschappelijke weerstand

Niet alleen vanuit de protestantse kerk komt er hulp. Volgens Stegeman komen ook veel mensen die niets met religie hebben naar de het kerkgebouw om hun hulp aan te bieden "Dat toont wel dat het uitzetten van kinderen op veel maatschappelijke weerstand stuit."

Terwijl de dienst gaande is, verblijft het Armeense gezin in een inpandige woning. Daar kunnen ze koken, douchen en uitrusten. Het gezin zit ook vaak in de kerk zelf.

Een echte planning heeft de coördinator niet. "Maar met al die hulp kunnen het voorlopig nog wel even uitzingen."

Of hij niet bang is om de gezinsleden valse hoop te geven? Dat niet. "We hebben hier vantevoren hele duidelijke gesprekken over gehad. Volgens Stegeman is de dienst ook bedoeld om adempauze te creëren. Hij voegt toe: Als deze kinderen niet in aanmerking komen voor het kinderpardon, is er misschien in Nederland geen enkel kind die dat wel doet."

Ster advertentie
Ster advertentie