Binnenland
AVROTROS

Is een goedkope lader slecht voor je telefoon?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is een goedkope lader slecht voor je telefoon?

Hoe slecht is het om je telefoon op te laden met een goedkope lader? Volgens de dj's van Evers Staat Op laadt een snoer dat niet van het originele merk is per definitie slechter op dan de officiële lader. Ruben Messelink zoekt in Feit of Fictie uit of het klopt.

Goedkope opladers slechter dan de originele?

Arnoud Wokke schrijft voor Tweakers vaak over smartphones en mobiele technologie. Hij zegt dat het bij de kwaliteit van opladen om meer gaat dan alleen het snoertje. "Hoe snel een telefoon laadt hangt natuurlijk af van de telefoon zelf, maar zeker ook welk stekkerblokje eraan zit.” De combinatie van die twee regelt hoe snel het laden gaat.

Verschillen tussen goedkope en originele opladers

De Consumentenbond zegt dat consumenten het laden met de goedkope oplader niet als probleem zien. "Bij ons zijn geen gevallen bekend waarbij een andere lader minder goed zou opladen dan de originele laders. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de andere opladers niet tot problemen leiden, maar wij kennen er geen voorbeelden van."

Ook Merijn Doggen zegt dat goedkope opladers prima zijn voor het opladen van je smartphone. Doggen is als techjournalist betrokken bij Bright.nl. "Goedkope opladers kunnen prima je smartphone opladen en kunnen dat ook vrij snel doen. Dat hoeft dus niet per se langzamer te zijn dan duurdere laders."

Te veel energie in je telefoon

"Het is wel zo dat goedkope laders vaak niet zo slim zijn als duurdere laders", vertelt Doggen. "Zo'n goedkope lader stopt gewoon heel veel energie in je telefoon tegelijkertijd. De oplader let er niet op of de batterij heet wordt of dat de batterij misschien bijna vol zit." 'Slimme laders kunnen dat wel. Die laders kunnen meten of de batterij van de smartphone niet te heet wordt. "Op dat moment kunnen ze wat minder snel laden zodat de batterij kan afkoelen." Als tip geeft Doggen mee om een oplader te zoeken die aan de standaarden 'quickcharge' en 'powerdelivery' voldoet.

Goedkope opladers zijn dus niet per definitie slechter in opladen dan originele laders. Het gevaar bestaat wel dat de goedkope opladers de batterij van je smartphone beschadigen.

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie