Binnenland
KRO-NCRV

Peuters testen op stress? 'Je kan ze beter voorbereiden op de maatschappij'

foto: Valeria Zoncoll/Unsplashfoto: Valeria Zoncoll/Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Peuters testen op stress? 'Je kan ze beter voorbereiden op de maatschappij'

We leven op een tijdbom, waarschuwt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Kinderen die op jonge leeftijd blootgesteld worden aan stress hebben later grote kans op gezondheidsklachten als burn-outs en depressies. Volgens het centrum moeten we baby's en peuters voortaan testen op stress.

Phaedra Werkhoven, oud-hoofdredacteur van Fabulous Mama & Family voelt weinig voor het plan. "Hier krijg je als ouder zelf stress van," zegt ze. "Je kunt niet alles beïnvloeden." Werkhoven denkt dat de meeste ouders het goed voor hebben met hun kinderen, en stelt voor dat we in plaats van stress te meten, kinderen leren omgaan met de drukke maatschappij waarin we leven.

Quote

Hier krijg je als ouder zelf stress van

Phaedra Werkhoven

Frans Feron is als onderzoeker betrokken bij het advies van de NCJ. Hij denkt dat het voornamelijk belangrijk is om het stressniveau te meten bij kinderen die bloot staan aan toxische stress. Dat is extreme stress die ontstaat bij kinderen die te maken krijgen met misbruik en mishandeling. Als je bij het consultatiebureau naast lengte en gewicht ook de hoeveelheid stresshormoon in kinderhaar meet, zo is de gedachte, dan kun je eerder ingrijpen.

Quote

De prestatiedruk neemt de komende jaren toe

Kim Putters, SCP

Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau bevestigt dat jongeren op steeds vroegere leeftijd stress ervaren. "Kinderen moeten leren sporten en op scholen neemt de prestatiedruk toe." Putters denkt niet dat deze druk de komende jaren zal afnemen en twijfelt of het meten van stress bij peuters helpt. "We moeten onszelf en onze kinderen leren omgaan met deze stressvolle maatschappij."

Ster advertentie
Ster advertentie