Binnenland
NOS

Akwasi: De brieven van Van Gogh hadden ook nu geschreven kunnen worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Akwasi: De brieven van Van Gogh hadden ook nu geschreven kunnen worden

Grillig, fel en complex, maar ook sociaal en open. Over de persoonlijkheid van Van Gogh zijn boeken vol geschreven en wordt nog steeds gediscussieerd. Hoe de schilder in het echt was, is niet meer precies te achterhalen. Maar de honderden brieven die hij schreef brengen zijn persoonlijkheid wel een stapje dichterbij.

De brieven zijn nu ook te horen in audiovorm. Ze worden voorgelezen en besproken door bekende Nederlanders in een podcastserie van het Van Gogh Museum.

"Zijn brieven hadden ook vandaag de dag geschreven kunnen worden", zegt schrijver en rapper Akwasi in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij las voor de serie een brief waarin Van Gogh reageert op kritiek op De Aardappeleters. "De brief is best hard. Hij schrijft met het hart op de tong."

Motivational speech

Eén zin is heel belangrijk geworden voor de rapper. "Hij schrijft. 'Ik doe wat ik niet kan, om het te leren kunnen.' Fantastisch. Het is net een motivational speech, maar dan in één zin."

Hoewel de brieven aan vrienden, vijanden en familieleden ruim 150 jaar oud zijn, kan Akwasi zich er in herkennen. In de reactie van de schilder op kritiek bijvoorbeeld. "Ik heb zelf ook wel eens felle mails geschreven", zegt Akwasi. "Kees de Koning heeft mij ooit geleerd: 'opinions are like assholes, everyone has one.' Het is niet leuk, maar je moet het accepteren. Het hoort er bij."

Ster advertentie
Ster advertentie