Binnenland
KRO-NCRV

Waarom stalbranden zo vaak voorkomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom stalbranden zo vaak voorkomen

Sla een willekeurige krant open en grote kans dat je leest over een enorme stalbrand. Tientallen stallen gingen het afgelopen jaar in Nederland al in vlammen op. Het einde is waarschijnlijk nog niet in zicht en daar zijn meerdere reden voor.

Afgelopen weekend was het nog raak in een stal in het Utrechtse Werkhoven die helemaal uitbrandde. Bij de brand op het terrein van de veehouderij kwamen ongeveer vijftig koeien om het leven. Voor de boer was het de derde brand in korte tijd.

Quote

Ik hoorde geen enkel dier meer

Leghennenhouder Bertus Verbeek

Leghennenhouder Bertus Verbeek uit het Utrechtse Woudenberg weet wat de boer doormaakt. De Utrechter maakte in acht maanden tijd tweemaal een stalbrand mee. 110.000 van zijn kippen kwamen hierdoor om het leven. "Ik was in huis en hoorde mijn vrouw naar binnen rennen", zegt Verbeek.

Leghennenhouder Bertus Verbeek

Vol ongeloof liep de kippenboer naar buiten om de schade te bekijken. "De vlammen kwamen al door het dak. Het is onvoorstelbaar hoe snel een brand zich ontwikkelt. Het was inktzwart van de rook. Ik kon letterlijk geen hand voor ogen zien. Vanaf 30 centimeter van de grond was alles inktzwart. Ik hoorde geen enkel dier meer." Zodra alles geblust was liep Verbeek de stal binnen. Wat hij zag omschrijft hij als 'armoedig en treurig'. "Van de dieren zag ik nauwelijks wat terug, hier en daar wat karkasjes."

Quote

Van de dieren zag ik nauwelijks wat terug, hier en daar wat karkasjes.

Leghennenhouder Bertus Verbeek

Het verhaal van kippenboer Verbeek staat niet op zichzelf. Zo zijn volgens stichting Wakker Dier dit jaar al 121.000 dieren omgekomen door stalbranden. Helemaal zeker weten om hoeveel dieren het gaat is lastig te bepalen. "Je baseert je op vergunningen of op wat boeren zeggen, maar zeker weten doe je het niet", zegt een woordvoerder van Wakker Dier.

Quote

Er werd nooit gesproken over de dieren

Dierenrechtenactivist

Bij een stalbrand gaat het te vaak over het leed van de boer en niet dat van de dieren, vindt dierenrechtenactivist Hetty van Wijk. Daarom richtte zij de actiegroep Burning Souls op. "Vroeger werd een stalbrand niet eens genoemd. Het stond als een klein stukje in de krant. Daarbij werd er zelden gesproken over de slachtoffers: de dieren. Daar is nu verandering in gekomen, maar Van Wijk is nog niet tevreden. "Er moet meer wet- en regelgeving komen om dit leed bij dieren te voorkomen."

Aangescherpte eisen stallen

En dat terwijl in 2014 de eisen voor de bouw van nieuwe stallen zijn aangescherpt om stalbranden zoveel mogelijk te voorkomen. Een plan dat volgens Wakker Dier in de praktijk maar weinig oplevert. Juist omdat deze regels voor oude stallen niet gelden. "Het merendeel van de stallen is even slecht beschermd als hiervoor", geeft de woordvoerder aan.

Ook Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, maakt zich grote zorgen over het aanhoudende probleem. "Er is veel dierenleed en schade. De sector moet echt in actie komen om dit te verbeteren."

Boosdoener

Elektra is volgens Weurding de grootste boosdoener bij stalbranden. Achterstallig onderhoud aan installaties en kortsluiting door vocht, somt Weurding op. Brand door broei en blikseminslagen is ook aan de orde. "Wat ook voorkomt is dat brandgevaarlijke werkzaamheden op terreinen plaatsvinden. Dan moet je denken aan lassen, slijpen of dakbedekking." Desondanks is bij veel stalbranden niet eens te achterhalen wat nou werkelijk de oorzaak was. De branden zijn simpelweg te vernietigend.

Luister hier naar de reportages van Roy Heerkens: Deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 & deel 5. Morgen om 10.30 praten we in Spraakmakers na over deze reportage met de voorzitter van Actieplan Stalbranden en de Partij voor de Dieren.

Stuur onze verslaggevers op pad!

Heb jij ook een vraag die we moeten beantwoorden? Laat het ons dan weten en mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie