Binnenland
KRO-NCRV

Erasmus MC krijgt laboratorium voor behandelmethode alvleesklierkanker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erasmus MC krijgt laboratorium voor behandelmethode alvleesklierkanker

Het Erasmus MC in Rotterdam krijgt een laboratorium om virussen te produceren in de strijd tegen alvleesklierkanker. Er is genoeg geld binnengehaald door de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker en hoogleraar chirurgie Casper van Eijck. De professor doet al jaren onderzoek doet naar een effectieve behandeling voor alvleesklierkanker: "Het ultieme doel is om het helemaal te genezen."

In het nieuw te bouwen laboratorium gaat een team van wetenschappers van de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Leiden virussen produceren. Alvleesklierkanker is vooralsnog moeilijk te genezen, omdat chemotherapie en bestraling in de meeste gevallen niet werkt.

Quote

We willen dolgraag een goede en betaalbare behandeling

Hoogleraar Casper van Eijck

Bij de immuno-virotherapie worden juist de kankercellen aangepakt die niet uitgeschakeld worden door deze traditionele behandelingen. "We willen dolgraag een goede en betaalbare behandeling die voor iedereen toegankelijk is", zegt Van Eijck in Spraakmakers. De hoogleraar was zelf het gezicht van de campagne om geld in te zamelen voor het nieuwe laboratorium.

Over twee jaar behandelen

Van Eijck verwacht dat de verbouwing, die negen maanden in beslag neemt, over een paar maanden gaat beginnen. "Ik hoop dat we over anderhalf tot twee jaar de eerste patiënten gaan behandelen met virussen." Veel van zijn patiënten reageren hoopvol op de plannen. Zo ook Cock van der Valk die anderhalf jaar geleden hoorde dat ze alvleesklierkanker heeft.

Lichamelijke klachten wezen op stress als boosdoener, maar toen medicijnen niet aansloegen belandde ze in de medische molen. "Toen werd het heel snel duidelijk", zegt Van der Valk. "Op dit moment ben ik kankervrij, maar dat betekent niet dat ik genezen ben." Ondanks dat alvleesklierkanker over het algemeen vaak terugkeert is Van der Valk optimistisch. "Ik leg mij er niet bij neer en dat is mijn manier om staande te blijven."

Ster advertentie
Ster advertentie