Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: Willemijn Veenhoven - ANPfoto: Willemijn Veenhoven - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke werkdag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Dat kunnen interviews zijn, maar ook mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. Elke dag kijken we ook even terug naar de gisteren: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor vandaag

Oudste radiostudio
De oudste radiostudio van Nederland stamt uit 1931 en is de afgelopen tijd opgeknapt. Voor die gelegenheid presenteert Willemijn Veenhoven de uitzending van De Nieuws BV live vanuit de studio aan de Heuvellaan in Hilversum. Er zijn historische verhalen, oud-medewerkers en live muziek. Natuurlijk is er ook aandacht voor de actualiteit: Europarlementariër Paul Tang komt praten over hoe het verder moet met de PvdA.

Lees hier meer over de bijzondere uitzending: De Nieuws BV live vanuit de oudste radiostudio van Nederland

Hadj
Vorig jaar kwamen er volgens een officiële telling nog bijna 800 mensen om het leven bij de Hadj, de traditionele bedevaart van moslims naar Mekka. Dat weerhoudt bijna twee miljoen moslims er niet van om dit jaar tóch op bedevaart te gaan. Vandaag begint het allemaal. Hoogleraar Marjo Buitelaar is te gast in De Ochtend, zij is hoogleraar hedendaagse islam en doet onderzoek naar de hadj

Dafne
In Brussel is vandaag de laatste Diamond League-wedstrijd van het seizoen. Dafne Schippers won vorig jaar de 200 meter, vanavond komt ze in actie op de 100 meter. Daar ontmoet ze
opnieuw olympisch kampioen Elaine Thompson. Ayolt Kloosterboer vertelt in Langs de Lijn En Omstreken hoe de race is verlopen. Natuurlijk is er ook aandacht voor andere Nederlandse prestaties.

En verder...

  • Kunstenaar Henk Groenendaal vertelt in Nieuws en Co dat hij zijn kopie van het bekende schilderij De tuin der lusten van Jeroen Bosch niet kan afmaken omdat hij kanker heeft.

Deel van 'De tuin der lusten' van Jeroen Bosch

  • In Mangiare gaat het vanaf 20.00 uur over de snelkookpan. Kookboekenfanaat Jonah Freud geeft een college over de snelkookpan en jongste bediende Jannekee Kuijper bereidt een gerecht.

Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids voor vandaag.

Gisteren gemist

Rechters moeten een grotere rol gaan spelen in de samenleving, vindt de Raad voor de rechtspraak. Voorzitter Frits Bakker van de Raad vertelde erover in De Ochtend:

Documentairemaker Roel van Dalen maakte 'In de schaduw van de ramp' over 11 september 2001. Hij blikt terug op die dag met vijf Nederlandse ooggetuigen en vertelde er gisteravond over in Kunststof. De uitzending is hier terug te luisteren.

Dit is de trailer van de documentaire:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie