Binnenland
NOS

Bosbranden Californië: 'We hadden 5 minuten om onze spullen te pakken'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bosbranden Californië: 'We hadden 5 minuten om onze spullen te pakken'

In de door bosbranden geteisterde Amerikaanse staat Californië worden zeker 228 mensen vermist. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 31. In het noordelijke Butte County vielen 29 doden, in het zuiden van de staat kwamen 2 mensen om het leven.

Volgens de sheriff van Butte County, waar de grootste brand woedt, zijn sinds gisteren zes nieuwe slachtoffers gevonden. Het dodental zal naar verwachting nog verder oplopen en in dat geval wordt de brand in Butte County de dodelijkste bosbrand ooit in Californië.

Inmiddels zijn tienduizenden mensen geëvacueerd. Eén van hen is de Nederlandse Elsje Kibler-Vermaas, die met haar gezin in Malibu woont. Ze vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat ze 5 minuten had om haar spullen te pakken.

Bosbranden Californië: 'We hadden 5 minuten om ons spullen te pakken'

Dna-laboratorium

Vooral het stadje Paradise is zwaar getroffen. De plaats werd grotendeels verwoest. Vijf zoekteams zoeken in Paradise naar slachtoffers. De overheid heeft een mobiel dna-laboratorium gestuurd en de hulp ingeroepen van forensisch antropologen om de slachtoffers te identificeren.

De bosbranden zijn dit jaar extra hevig door de harde Santa Ana-wind die het vuur aanwakkert. Ook de aanhoudende droogte zorgt ervoor dat het vuur zich veel sneller verspreidt dan andere jaren.

Ster advertentie
Ster advertentie