Binnenland
AVROTROS

Jortcast #72: Aandacht is als een kaasplankje

foto: Times Square: aan prikkels geen gebrekfoto: Times Square: aan prikkels geen gebrek
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #72: Aandacht is als een kaasplankje

Graag uw aandacht voor het volgende. De mens krijgt dagelijks een toenemende vracht prikkels te verduren. In zijn nieuwe boek Concentratie legt prof. dr. Stefan van der Stigchel van de Jonge Akademie uit hoe we gefocust blijven in deze tijden van afleiding. Voor 'aandacht werkt net als bij een kaasplankje' en andere lucide inzichten, luister Jortcast #72.

{podcast audio="66208" caption="Jortcast #72 Prikkels, prikkels, prikkels!" }

Het boek Concentratie gaat over gefocust blijven in deze tijden van grote afleiding. "Dit zijn geen unieke tijden", zegt Van der Stigchel. "In het verleden zijn er altijd zorgen geweest over de hoeveelheid prikkels." Maar er is wel iets bijzonders aan de hand, meent hij. "Het aantal prikkels is groter dan ooit, dat kunnen we wel vaststellen."

Boosdoener

Appjes, pushberichten, Facebook: de mobiele telefoon is een notoire prikkelaar. "Als je het negatief wilt verwoorden is de smartphone inderdaad een belangrijke boosdoener", zegt van der Stigchel. "Maar er is wel meer aan de hand. Als je over straat loopt, bijvoorbeeld hier in Amsterdam, wordt er ook voortdurend aan je aandacht getrokken."

Quote

Ik denk dat velen van ons onze concentratie niet optimaal benutten

Prof. dr. Stefan van der Stigchel

Het ding met aandacht is: het is een schaars goed. "En veel mensen proberen die van jou te grijpen. Zo veel mogelijk tot jou door te dringen." Een gevolg daarvan is dat het moeilijker wordt voor mensen om zich te concentreren op taken. "Ik denk dat velen van ons onze concentratie niet optimaal benutten." En dat komt natuurlijk deels door die beroepsafleider: ons telefoontje.

Van der Stigchel houdt niet de welbekende preek over de gevaren van die voortdurende mobiele afleiding. "Laten we ons alsjeblieft niet zorgen maken dat we digitaal dement worden; of minder creatief. Er wordt een hoop onzin verteld over dit soort dingen." De cognitief psycholoog pleit er vooral voor dat we nagaan wat we nu precies weten over de mobiele telefoon. "Hij is er nog maar nét. Volledig afschaffen is natuurlijk onzin. Dit is een mooi moment om na te denken over hoe we hem een rol in ons leven geven."

Leren concentreren

De één kan zich beter concentreren dan de ander. Maar je kunt concentratie ook trainen, zegt Van der Stigchel. "Meditatie is een goede aandachtsoefening." Zelf is Van der Stigchel geen liefhebber, maar hij weet dat het voor veel mensen wel werkt. "Het is een aandachtstrainer: je leert je op iets te focussen, en de rest te negeren." Verder kun je ook gewoon een boek gaan lezen. "Als je dat vaker doet, wordt je er beter in en kun je je langer concentreren."

Ster advertentie
Ster advertentie