appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Sportcommentator Andy Houtkamp: 'Ik vond Van Gaal zo oneerlijk'

ANP
donderdag 8 november 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

'Ik vond het zo oneerlijk wat hij deed. Het was respectloos.' Andy Houtkamp kwam in 2007 in aanvaring met toenmalig AZ-trainer Louis van Gaal. Het zorgde ervoor dat Van Gaal hem, en andere Langs de Lijn-verslaggevers, niet meer te woord wilde staan. Houtkamp blikt op de situatie terug in Radio EenVandaag.

Het in de ban doen van een journalist gebeurt nu ook in het Witte Huis. President Trump was het niet eens met de vragen van CNN-journalist Jim Acosta, waarna een stagiair van het Witte Huis werd ingezet om de microfoon van de journalist af te pakken. Zijn persaccreditatie werd direct ingetrokken. In Nederland kan zoiets dus ook voorkomen.

"AZ-trainer Louis van Gaal zal voorlopig geen verslaggevers van Langs de Lijn te woord staan", stond er in de brief gericht aan het sportprogramma van de NOS. Volgens een AZ-woordvoerder was de radiostilte ‘het enige wapen van Van Gaal om zijn ongenoegen te laten blijken over Langs de Lijn'.

Eerder gehoord: Andy Houtkamp in de ban gedaan door Van Gaal

'Nooit een fles wijn gekregen'

Houtkamp herinnert zich nog goed hoe de slechte relatie tussen hem en Van Gaal ontstond: "Twee weken voordat het bekende interview plaatsvond, deed ik verslag bij een wedstrijd. Daar speelde een discussie over het plaatsen van echt gras of kunstgras in het nieuwe AZ-stadion. Van Gaal was groot voorstander van kunstgras. Ik had echter een dag voor de bekendmaking te horen gekregen dat de keus gevallen was op echt gras."

Na afloop van de wedstrijd vroeg Houtkamp aan Van Gaal wat hij ervan vond dat hij als trainer van AZ gepasseerd was in de discussie. Houtkamp: "Hij werd kwaad en zei helemaal niet gepasseerd te zijn: het zou toch écht kunstgras worden. Ik wedde om een fles wijn, waarop hij reageerde: ‘Die staat!’ Een dag later werd het bekend gemaakt en ik had gelijk: het werd echt gras. Die fles wijn heb ik alleen nooit gekregen."

'Jij bent niet mijn favoriete verslaggever'

De eerstvolgende keer dat de twee elkaar treffen, is het meteen raak. "Jij bent niet mijn favoriete verslaggever", roept Van Gaal meteen. Houtkamp snapt niet zo goed waar de boosheid jegens hem vandaan komt en gaat er tegenin. "Waarom zegt u dat toch altijd? Zo een nare jongen ben ik toch niet?" reageert hij verbaasd. Waarop Van Gaal antwoordt: "Nou, dat vind ik wel. Omdat jij het niet altijd goed ziet."

Het gesprek, waarin Houtkamp en Van Gaal om en om sneren aan elkaar uitdelen, gaat vervolgens nog een aantal minuten door, waarna Houtkamp het interview vroegtijdig beëindigt.

'Niet trots op '

Gelukkig liep het allemaal met een sisser af. Houtkamp en Van Gaal troffen elkaar daarna nog eens. "AZ werd kampioen en toen heb ik nog een groot interview met hem gedaan. Het was heel professioneel. Hij als trainer en ik als verslaggever. We hebben elkaar na afloop nog een hand gegeven, elkaar bedankt en tot ziens gezegd. Na dat interview heb ik hem nog maar zelden gezien."

Het is inmiddels meer dan tien jaar geleden dat het interview plaatsvond. Hoe Houtkamp erop terugkijkt? "Het is niet iets waar ik trots op ben. Ik heb liever dat mensen me kennen van mijn commentaar of interviews die wél goed verlopen."

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1