Binnenland

Efteling genoemd als mogelijk doelwit IS-aanslag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Efteling genoemd als mogelijk doelwit IS-aanslag

[NOS] Pretpark de Efteling in Kaatsheuvel is mogelijk het doelwit van IS-sympathisanten geweest voor een aanslag. In juni is een Syriëganger in Werkendam gearresteerd die via sociale media zou hebben geopperd om daar een aanslag te plegen. Het Openbaar Ministerie bevestigt haar arrestatie, niet de plannen voor zo'n aanslag.

Ook de Efteling en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding willen er volgens de krant BN DeStem niet op ingaan. Het enige dat vaststaat is dat de vrouw van 25 werd gearresteerd nadat haar ouders in haar kamer een boerka ontdekten. Ze kwamen er zo achter dat hun dochter zich had bekeerd en zetten haar onder druk om de politie te bellen.

Cadeau

De politie vond in haar mobiele telefoon berichten over IS-strijders die onderweg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen. Ze zou met andere IS-sympathisanten in België en Scandinavië via de anonieme app Kik Messenger hebben voorgesteld om bijvoorbeeld de Efteling als doelwit te nemen.

Volgens BN DeStem schreven de vrouwen letterlijk dat "Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan".

Stoere taal

De advocaten van de Nederlandse, die van plan was om in Syrië te trouwen met een IS-strijder, zeggen dat hun cliënt helemaal niet in staat was om een aanslag te plegen. Het was gewoon stoerdoenerij van haar en de vrouwen in België en Scandinavië, zeggen ze.

Een van de raadsmannen, Mark Broere, vindt dat de 25-jarige schoonmaakster het slachtoffer is geworden van IS. De terreurbeweging zoekt volgens hem op internet naar mannen en vrouwen die makkelijk zijn te beïnvloeden. Volgens Broere is de Werkendamse inmiddels tot inkeer gekomen en heeft ze zich van IS afgekeerd.

Ze is na zes weken weer vrijgelaten en is bang dat IS het nu op haar heeft gemunt, zegt de advocaat.

Ster advertentie
Ster advertentie