Binnenland
NOS

Steeds meer buurten schaffen AED aan

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer buurten schaffen AED aan

Dit jaar is het aantal AED's in buurten flink toegenomen. Sinds maart loopt een actie van de Hartstichting waarmee het makkelijker wordt om samen met de buren zo'n defibrillator te kopen. In totaal telt Nederland driehonderd nieuwe AED's.

In Zeewolde vind je overal een AED

Twintig van die recent geplaatste AED's zijn geplaatst in Zeewolde, Flevoland. Initiatiefnemer Germa van der Wel zegt in het Radio 1 Journaal erg blij te zijn met de samenwerking in het dorp. "Er zijn hier in totaal twintig geslaagde acties, zes lopen er nog." Binnen korte tijd is er 40.000 euro verzameld door inwoners van Zeewolde.

Thuis

Nu hangen defibrillatoren vaak nog in kantoren of op openbare plekken, maar bijna nooit in woonwijken. Dat is vreemd vindt van der Wel, omdat een veel mensen thuis een hartstilstand krijgen. "In de verre omtrek hing hier geen AED. Als je een hartstilstand kreeg was je afhankelijk van de politie of de ambulance."

In heel Zeewolde hangen nu AED's bij huizen. Als er een noodgeval is krijg je op je telefoon een berichtje. Daarin staat een code waarmee je een kastje kan openen.

Ster advertentie
Ster advertentie